Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSaudijci se nadaju barelu nafte skupljem od 100 dolara

Saudijci se nadaju barelu nafte skupljem od 100 dolara

RIJAD – Vrijednost crnog zlata raste i zbog neimenovanih informatora.Cijene nafte skočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 74 dolara nakon što su izvori za Reuters rekli da Saudijska Arabija želi podići cijene bliže nivou od 100 dolara.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 1,14 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,62 dolara. U srijedu je zaključila trgovanje u plusu 1,90 dolara. U SAD-u se barelom u četvrtak trgovalo po 98 centi višoj cijeni, od 69,45 dolara.

Tržišta su juče katapultirale tvrdnje neimenovanih izvora u industriji da Saudijska Arabija priželjkuje rast cijena prema 80 pa i 100 dolara za barel, što je protumačeno kao znak da Rijad ne želi mijenjati sporazum o ograničenju snabdijvanja uprkos približavanju zacrtanom cilju. Organizacija zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i skup nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom dogovorili su ograničenje snabdijevanja za 1,8 miliona dnevno od početka prošle do kraja ove godine kako bi se zalihe u razvijenim zemljama spustile na petogodišnji prosjek i time poduprle cijene.

Pad američkih zaliha

OPEC će se danas sastati s partnerima u Džedi, a za 22. jun zakazan je redovni sastanak na kojem će se razmatrati proizvodna politika.

“Saudijcima i njihovim kolegama u OPEC-u trebaju više cijene kako bi poboljšali fiskalne pozicije, a saudijsko kraljevstvo pokrenulo je odvažan i skup program reformi. Znog toga bi mogli nastaviti smanjivati proizvodnju dok još imaju priliku”, tumači Greg Mekena iz brokerske kuće AxiTrader. Dodatnu potporu cijenama pružio je i službeni podatak o padu američkih zaliha u prošloj sedmici za 1,1 milion barela, zbog smanjenja neto uvoza sirove nafte za 1,3 miliona barela dnevno.

SAD je takođe objavio da su komercijalne zalihe sirove nafte pale blizu petogodišnjeg prosjeka od oko 420 miliona barela. Naftna tržišta strahuju istovremeno od poremećaja u snabdijavnju, posebno u kontekstu mogućeg obnavljanja američkih sankcija Iranu zbog nuklearnog programa. Sankcije bi otežale iranski izvoz, čime bi se izvoz nafte s Bliskog istoka dodatno smanjio. Odvojeno je OPEC juče objavio da je cijena barela njegove nafte u srijedu iznosila 69,39 dolara, 1,03 dolara više u odnosu na prethodni dan.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti