Utorak 4. Oktobar 2022.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasVišak zaliha nafte na svjetskom tržištu gotovo je nestao

Višak zaliha nafte na svjetskom tržištu gotovo je nestao

DŽEDA, Višak zaliha nafte na svjetskom tržištu, koji je tri godine vršio pritisak na cijene tog energenta, gotovo je nestao.

Ali, umjesto da slave pobjedu, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija imaju novi razlog za nastavak smanjenja proizvodnje.

“Istorijski dogovor OPEK-a o smanjenju proizvodnje ostvario je impresivne rezultate, zbrisavši 97 odsto viška zaliha sa tržišta. Ipak, rezovi bi trebalo da budu nastavljeni jer preostaje još jedan važan, a to je da se investicije u proizvodnju nafte i gasa vrate na zadovoljavajuće nivoe”, izjavio je saudijski ministar energetike Halid al Falih, a prenosi “Blumberg”.

Sa saudijskim ministrom se saglasio i njegov ruski kolega Aleksandar Novak, koji tvrdi da nema razloga da se ti napori prekinu samo zato što je inicijalni cilj dogovora – da se zalihe spuste na petogodišnji prosjek – nadomak ostvarenja.

“Imamo naše ciljeve, ali nema striktne formule na osnovu koje ćemo donjeti odluku”, rekao je Novak novinarima na početku zasjedanja članica i nečlanica OPEK-a u gradu Džeda, u Saudijskoj Arabiji. Tanjug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti