Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti"Gasprom" ne isključuje mogućnost gradnje "Sjevernog toka 3"

“Gasprom” ne isključuje mogućnost gradnje “Sjevernog toka 3”

MOSKVA, “Gasprom” ne isključuje mogućnost izgradnje “Sjevernog toka 3”, ako Evropskoj uniji bude potreban ruski gas, izjavio je zamjenik predsjednika borda direktora ruske kompanije Aleksandar Medvedev.

“Mi smo uvek govorili da ćemo isporučivati onoliko gasa koliko Evropi bude potrebno. Imamo dovoljno potvrđenih zaliha, transport, gradimo nove transportne trase. Ako Evropa kaže da joj treba i bude spremna da potpiše neophodne ugovore, ne isključujem da će biti potrebni novi gasovodi, na primjer, ‘Sjeverni tok 3'”, rekao je Medvedev.

On je rekao za televiziju “Rusija 24” da je siguran da će udio “Gasproma” na evropskom tržištu gasa ostati na sadašnjem nivou, koji je više od 60 odsto, prenosi “Sputnjik”.

Projekat “Sjeverni tok 2” podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije preko Baltičkog mora do NJemačke.

Novi cjevovod trebalo bi da bude izgrađen pored “Sjevernog toka”. Procjenjuje se da je ukupna vrijednost projekta 9,5 milijardi evra. NJemačka je već izdala “Gaspromu” sve dozvole za izgradnju gasovoda. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti