Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPad cijena nafte, Trump povećao broj naftnih bušotina u SAD

Pad cijena nafte, Trump povećao broj naftnih bušotina u SAD

NJUJORK, Cijene nafte su danas pale zbog skoka broja naftnih bušotina u SAD četvrtu nedjelju zaredom, ali su i dalje na putu da drugi uzastopni mjesec završe “u zelenom”.

Cijena naftnih fjučersa u Njujorku je ovog mjeseca porasla za 3,7 odsto, iako je danas registrovan pad od 1,0 odsto zbog podataka koji su ukazali na povećanu aktivnost bušenja u SAD.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u junu pojeftinila je za 72 centa na 67,38 dolara po barelu na Njujorškoj robnoj berzi. Ukupan obim trgovanja bio je oko 13 procenata ispod 100-dnevnog proseka.

Cijena sjevernomorske nafte “brent” za junsku isporuku pala je za 86 centi na 73,78 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cene “brenta” su ovog meseca porasle za 5,0 odsto.

U SAD, broj aktivnih naftnih bušotina je povećan za pet prošle nedjelje, na ukupno 825, što je najviše bušotina od marta 2015. godine, prema podacima kompanije “Bejker Hjuz”.

Američki predsjednik Donald Trump se žalio 20. aprila da je cijena nafte vještači previsoka, a Siriju je SAD koalicija napala u petak uveče (po američkom vremenu), baš kada su berze zatvorene.

Investitori sada procjenjuju da li će rastuća proizvodnja u SAD, koja je u svakoj nedjelji od početka februara premašivala 10 miliona barela dnevno, ugroziti napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) za uravnoteženje ponude na svjetskom tržištu nafte kroz smanjenje proizvodnje unutar tog bloka.

Cijene nafte su ovog mjeseca porasle do nivoa koji nisu zabilježeni još od 2014. godine, usljed eskalacije tenzija na energentima bogatom Bliskom istoku. Srbija Danas

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti