Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Srbija i Srpska zajednički će graditi jednu hidroelektranu

Đokić: Srbija i Srpska zajednički će graditi jednu hidroelektranu

JAHORINA,  Ministar industrije, rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić najavio je danas da bi već krajem juna mogla da bude određena lokacija na kojoj će jednu od tri hidroelektrane zajednički graditi Republika Srpska i Srbija.

On kaže da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić razgovarano o realizaciji zajedničkih projekata u Republici Srpskoj.

“Treba slijediti tu inicijativu i spremnost Srbije da se ozbiljnije upusti u razvoj energetike u Srpskoj”, rekao je Đokić drugog dana “Jahorina ekonomskog foruma”.

On je na panelu “Prirodna bogatstva u funkciji ravnomjernog i regionalnog razvoja” rekao da je sasvim blizu i postizanje konačnog dogovora da tokom ljeta počne izgradnja hidroelektrane “Buk Bijela”.

“Nadam se da nas neke administrativne aktivnosti, kroz koje moramo da prođemo u tom procesu, neće zaustaviti, pa da se to ne desi tokom ljetnih mjeseci. Vlada Republike Srpske učinila je sve da počne izgradnja ovog kapitalnog energetskog objekta”, naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, ovaj objekat nije jedini, jer su planirane još tri hidroelektrane koje će zajedno dati 100 megavat-časova električne energije.

Đokić smatra da sada prioritet treba da bude gornji tok rijeke Drine i da se posmatraju srednji i donji tok, gdje su, takođe, izvodljivi projekti.

“Ali, taj posao moramo da vodimo zajedno sa institucijama BiH jer je to granična oblast sa Srbijom”, kaže Đokić.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske brine prvenstveno o javnom interesu, a to znači da “Elektroprivreda”, odnosno Republika Srpska bude nosilac izgradnje kapitalnih energetskih objekata.

On očekuje da će do kraja godine značajno biti promijenjeno poslovanje “Elektroprivrede Republike Srpske” jer će i “neke prirodne pogodnosti ići tome u prilog”.

Đokić kaže da je Republika Srpska, prema mišljenju Vlade, imala pogrešan pristup u periodu kada je počela koncesiona aktivnost u Srpskoj.

“Naprosto, krenuli smo nekako potpuno stihijski, bez ikakve organizacije, dobili smo složen pravni položaj prema koncesionarima, jer se morao čekati dug period da se raskinu ugovori sa njima i pokrenu novi postupci dodjele koncesija. Do sada smo raskinuli oko 35 koncesionih ugovora i omogućili nove”, rekao je Đokić.

On smatra da se Srbija otvoreno i iskreno uključila u podršku razvoju infrastrukture u Republici Srpskoj, prije svega drumske.

“Srbija želi da se upusti u podršku izgradnje mreže auto-puteva u Srpskoj. Srbija je nedavno dala značajnu donaciju za izgradnju puta od Tjentišta prema Gacku. Od velikog značaja bi bilo kada bi Srpska mogla da izgradi saobraćajnicu u istočnom dijelu – od Bijeljine, preko Zvornika, do Trebinja”, naveo je Đokić.

Prema njegovom mišljenju, Republika Srpska ima razvijenu građevinsku operativu koja može da se upusti u velike infrastrukturne projekte.

“I resurs poljoprivrednog zemljišta veoma je značajan za Srpsku i Vlada čini sve da se poboljša iskoristivost poljoprivrednog zemljišta, da ga zaštiti, kao i proizvođače. Smatramo da je u poljoprivrednoj proizvodni veliki resurs i da se radno može angažovati veliki broj stanovnika”, naglasio je Đokić.

On je rekao da je Vlada Srpske definisala takav prisutup prirodnim resursima da se ona koriste na najefikasniji i najekonomičniji način.

“Posebnu odgovornost imamo prema resursima koji nisu obnovljivi i moramo da vodimo računa da ih potpuno ne iscrpimo, već da njihovim korištenjem na najekonomičniji način omogućimo razvoj”, naglasio je Đokić. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti