Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiU plusu sva preduzeća “Elektroprivrede RS”

U plusu sva preduzeća “Elektroprivrede RS”

BANJALUKA – Svih deset zavisnih preduzeća mješovitog holdinga “Elektroprivreda RS” poslovalo je pozitivno u prvom ovogodišnjem tromjesečju, čime su djelimično popravila loš rezultat iz prošle godine.

Prošla godina bila je jedna od najlošijih za “Elektroprivredu RS” i od pet proizvodnih preduzeća u plusu je završilo samo jedno, dok su četiri uknjižila zajedno 47,73 miliona gubitka. Krajnji rezultat elektrana bio je je minus od 46 miliona maraka.

Njihovo poslovanje u prvom kvartalu ove godine je poboljšano i zajedno su imala 8,27 miliona maraka dobiti. Proizvodna preduzeća u istom periodu prošle godine imala su 6,83 miliona maraka gubitka, koji je nastavio da raste tokom čitave godine.

Najveću dobit u prva tri ovogodišnja mjeseca imao je Rudnik i termoelektrana (RiTE) “Ugljevik” – 2,54 miliona maraka, dok je u istom periodu 2017. bio u minusu 1,34 miliona maraka. Najveću dobit među hidroelektranama od 2,12 miliona KM imale su “Hidroelektrane na Drini”, a slijede ih “Hidroelektrane na Trebišnjici” sa 1,68 miliona i “Hidroelektrane na Vrbasu” sa 1,25 miliona maraka. U istom periodu godinu ranije u plusu su bile samo “Hidroelektrane na Vrbasu”. Najmanju dobit među proizvodnim preduzećima uknjižio je RiTE “Gacko” koji je prvi kvartal završio sa zaradom od 687.755, dok je u istom periodu 2017. imao gubitak od 641.595 KM.

U preduzećima koja posluju pod kapom “Elektroprivrede RS” ističu da im hidrološka situacija ove godine ide naruku, što nije bio slučaj lani.

– Prošla godina je bila jedna od lošijih hidroloških jer nije bilo padavina. Sasvim je normalno da u ciklusu od četiri-pet godina bude i jedna sušna. Na naš krajnji rezultat lani je uticala i presuda prema kojoj smo opštini Jajce morali da platimo dva miliona maraka na osnovu spora iz rata koji smo vodili sa njima. Ova godina je hidrološki dobra, zbog čega imamo i veću dobit za prvi kvartal – kazao je direktor “Hidroelektrana na Vrbasu” Nedeljko Kesić i dodao da očekuje da hidrološka situacija bude povoljna i u drugom dijelu godine i da će u tom slučaju imati veću zaradu.

Pet elektrodistributivnih preduzeća, kao i prošle godine, poslovalo je pozitivno u prvom kvartalu, a najveću dobit od 5,45 miliona KM ukljižila je “Elektrokrajina” Banjaluka.

Smjene

Nadzorni odbor “Elektroprivrede RS” je prije mjesec zbog loših rezultata poslovanja u prošloj godini razriješio kompletno rukovodstvo preduzeća koje je podnijelo ostavke.

Za vršioca dužnosti generalnog direktora, umjesto Željka Kovačevića, imenovana je Radmila Čičković. Tada je za vršioca dužnosti izvršnog direktora za finansijske poslove imenovan Darko Milunović, a za vršioca dužnosti direktora za organizaciono-pravne poslove Dragoljub Reljić. Ostali članovi uprave još nisu imenovani. Glas Srpske

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti