Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGradi se nuklearka u Bugarskoj!

Gradi se nuklearka u Bugarskoj!

SOFIJA, Bugarska bi trebalo da obnovi svoje napore koji se tiču izgradnje nuklearne centrale Belene, prema novoj odluci bugarskog parlamenta.

Tom odlukom je takođe ministarki energetike naloženo da započne pregovore sa potencijalnim investitorima.

Bugarski poslanici su saopštili da ministarka energetike Temenuška Petkova ima rok do kraja oktobra da predstavi predlog o izboru strateškog investitora i o strukturi i finansiranju tog projekta, prenosi agencija Rojters.
“Imamo želju, nameru i političku volju da potražimo rešenje za to pitanje koje se tiče nuklearne centrale Belene”, izjavila je Petkova u obraćanju parlamentu.

Kineska državna nuklearna kompanija CNNC i ruski Rosatom su već izrazili interesovanje za učešće u projektu.

Bugarska vlada je prošlog meseca zatražila od parlamenta da ukine zabranu na razvoj tog 10 milijardi evra vrednog projekta, nakon šest godina od njegovog otkazivanja.

Bugarska je 2012. godine otkazala projekat izgradnje nuklearne centrale Belene, snage 2.000 megavata, nakon neuspjelog pokušaja da pronađe investitore.

Zvanična Sofija se, takođe, suočila sa pritiskom Vašingtona i Brisela da smanji energetsku zavisnost od Rusije, sa kojom je tada bio sklopljen ugovor o izgradnji postrojenja.

Zbog otkazivanja projekta, Bugarska je morala da plati više od 620 miliona evra ruskoj nuklearnoj kompaniji Rosatom, ali je dobila dijelove za dva reaktora snage 1.000 megavata. Tanjug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti