Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiBiH i Poljska imaju gotovo iste cijene goriva, dizel najjeftiniji u Luksemburgu

BiH i Poljska imaju gotovo iste cijene goriva, dizel najjeftiniji u Luksemburgu

SARAJEVO, Njemački auto-moto klub ADAC napravio je presjek stanja cijena goriva u nekoliko evropskih država, a kako bi građane pripremili za nadolazeća ljetna putovanja. Izvršili smo poređenje datih cijena sa cijenama u Bosni i Hercegovini.BiH i Poljska imaju gotovo iste cijene goriva, dizel najjeftiniji u Luksemburgu

S obzirom na to da je cijena dizela u BiH proteklog vikenda bila između 1,13 i 1,18 evra, a cijena benzina između 1,16 i 1,23 evra, možemo zaključiti da BiH još uvijek ima neke od najnižih cijena u Evropi.

Što se tiče spiska ADAC-a, najniže srednje cijene benzina su u Poljskoj gdje litar možete dobiti za 1,19 eura, dok litar dizela košta prosječnih 1,18 evra. Evidentno je da su cijene u Poljskoj i BiH gotovo iste.

Ipak, najjeftiniji dizel, čak i od onog u BiH, je u Luksemburgu gdje se litar može kupiti za 1,12 evra. U susjednoj Hrvatskoj srednje cijene su 1,42 evra za benzin i 1,36 evra za dizel.

Definitivno najskuplji benzin kupuju građani Holandije pa oni moraju za litar izdvojiti 1,76 eura. Najskuplji dizel je u holandskim benzinskim pumpama i u prosjeku košta 1,61 euro po litri. Klix.ba

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti