Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiŠarović: Nisam siguran da će doći do izmjene zakona o akcizama

Šarović: Nisam siguran da će doći do izmjene zakona o akcizama

SARAJEVO, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović /SDS/ izjavio je da nije siguran da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je podnio Klub SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dobiti podršku u parlamentu BiH.

“S obzirom na specifičnu situaciju tri mjeseca pred izbore, naprosto stavljam veliki upitnik, iako je incijativa potpuno legitimna. Pažnju treba usmjeriti na dio akciza koji ide direktno u entitetske budžete”, rekao je Šarović za televiziju “N1”.

On smatra da uvijek postoji mogućnost za snižavanje akciza, ali da stručnjaci i relevantni organi treba da procijene da li postoji veći prostor za to.

“Povećanjem cijena najviše su profitirale vlade entiteta. Za ekonomiju je važno da cijene goriva ne budu visoke”, ocijenio je Šarović.

On je najavio dolazak fitosanitarnih inspektora iz Ruske Federacije i napomenuo da je Ministarstvo u dnevnoj komunikaciji sa ruskom sanitarnom službom.

“Na njihov zahtjev poslali smo približno 2.000 tona jabuka i očekujemo da dođe inspekcija. Od nas su tražili termine. Vjerujem da ćemo ovih dana dobiti tačan termin, posjetićemo neke od naših kompanija i utvrditi da li sistem funkcioniše. Vjerujem u uspjeh i ponovno vraćanje na rusko tržište”, rekao je Šarović.

Govoreći o problemima proizvođača malina u BiH, on je napomenuo da malinare
svih ovih godina prati neizvjesnost.

“Institucije treba da se pozabave ovim pitanjima u okviru vlastitih nadležnosti. Mi smo među najvećim proizvođačima u svijetu, samo je Srbija u region ispred nas, ali malinare prati neizvjesnost. Mislim da je Ministarstvo odgovorilo na zahtjeve da obezbijedi tržište za naše maline”, rekao je Šarović.

On je napomenuo da je pitanje cijena i otkupa u nadležnosti ministarstava u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Komentarišući pobjedu Redžepa Tajipa Erdogana na predsjedničkim izborima u Turskoj, Šarović je rekao da očekuje stabilizaciju prilika u ovoj zemlji, koja je važan ekonomski partner BiH.

“Vjerovatno će trebati nekoliko mjeseci za sprovođenje rezultata izbora s obzirom da se prelazi na novi sistem bez premijera. To u svakom slučaju odgovara i ekonomskim interesima BiH”, ocijenio je Šarović. 

On je istakao da je Turska među šest najvažnijih spoljnih partnera BiH, te da će u budućnosti biti u top-pet.

“Uskoro očekujemo potpisivanje sporazuma o trgovini koji će otvoriti nove mogućnosti. Za nas je važno da se stabilizuje lira, jer se glukozni šećer, ulje, brašno… ugovara u liri koja je deplasirala, što je izazvalo određene probleme za nas. Vjerujem da će doći do stabilizacije lire i to će odgovarati našim poljoprivrednicima”, objasnio je Šarović. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti