Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraKošava pokreće 186 turbina

Košava pokreće 186 turbina

BEOGRAD, U Južnom Banatu grade se vjetroparkovi vrijedni skoro milijardu evra. Investitori iz Abu Dabija, Italije, Belgije i Holandije.

U Južnom Banatu, gdje vjetrovi duvaju gotovo svih 365 dana, za dvije do tri godine trebalo bi da bude podignuto ukupno 186 vjetrogeneratora, iz kojih će se “zelenom energijom” snabdjevati oko 200.000 domaćinstava.

Vrijednost tih investicija je skoro milijardu evra, što predstavlja jedno od najvećih ulaganja u Srbiji.

Vjetroparkove grade investitori iz Abu Dabija, Italije, Belgije i Holandije, koji su poslije opsežnih mjerenja, započetih prije deset godina, utvrdili da je taj region najpovoljniji za ulaganja.

Prvi ekološki kilovati električne energije odatle su počeli da se distribuiraju putem EMS prije dvije godine, kada je italijanska “Fintel energija” pustila u rad dvije turbine u selu Izbište, kod Vršca. Ista firma tamo sada gradi vjetropark “Košava”, sa 20 turbina, čija je vrijednost 120 miliona evra.

– Predviđeno je da “Košava” počne sa radom do kraja iduće godine. Posle toga ćemo u nastavku podići još 19 turbina, jer želimo što više da iskoristimo potencijal vetra koji Srbija ima – kaže Ticijano Đovaneti, izvršni direktor “Fintel energije”, inače pionira u tom poslu u našoj zemlji.

Osim što će država, zahvaljujući tim investicijama, ispuniti obavezu da do 2020. proizvodi 27 procenata struje iz obnovljivih izvora, višestruku korist od izgradnje vjetroparkova imaće i lokalne samouprave i vlasnici parcela na kojima će biti podignute turbine.

Samo je u nerazvijenoj opštini Alibunar, u čijem će ataru biti izgrađeno najviše vjetrogeneratora (88), potpisano više od stotinu ugovora o višegodišnjem zakupu zemljišta.

Zahvaljujući tome, u tu opštinu je “ušlo” oko tri i po miliona evra, a dodatni prihodi se očekuju dobijanjem djela ukupnog godišnjeg profita vjetroelektrana. Slično je i u ostalim opšinama. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti