Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSpor Rijada i Otave neće uticati na isporuku nafte

Spor Rijada i Otave neće uticati na isporuku nafte

RIJAD, Spor sa zvaničnom Otavom u vezi sa ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji neće uticati na isporuku saudijske nafte Kanadi, izjavio je saudijski ministar energetike Halid el Falih.

On je rekao da Saudijska Arabija ima čvrstu i dugotrajnu politiku da na isporuku nafte ne utiču politička pitanja.

“Trenutna diplomatska kriza u odnosima Rijada i Otave neće ni na koji način uticati na odnose saudijske naftne kompanije ‘Aramko’ i njenih mušterija u Kanadi”, rekao je Falih.

Saudijska Arabija “zamrznula” je veze sa Kanadom nakon što je Otava tražila hitno oslobađanje zatvorenih aktivista za prava žena u Saudijskoj Arabiji, što je u Rijadu shvaćeno kao miješanje u unutrašnje stvari zemlje.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel el DŽubeir rekao je juče da “nema ništa oko čega treba da se posreduje” u diplomatskom sporu sa Kanadom i dodao da Otava odlično zna šta treba da uradi “da bi ispravila svoju veliku grešku”.

Kanadski premijer DŽastin Trudo rekao je juče da će nastaviti da vrši pritisak na države u vezi sa stanjem ljudskih prava, čak i ako se pogorša spor sa Saudijskom Arabijom usljed kritika Otave.

On je napomenuo da se diplomatski razgovori dvije zemlje nastavljaju i da Kanada ne želi da ima loše odnose sa Saudijskom Arabijom. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti