Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiTE „Ugljevik“ proizvela skoro polovine struje u Republici Srpskoj

TE „Ugljevik“ proizvela skoro polovine struje u Republici Srpskoj

UGLJEVIK, Termoelektrana Ugljevik u avgustu je radila bez sata zastoja i proizvela 178,48 GWh električne energije, što je za 36odsto iznad mjesečnog plana. Sa tom proizvodnjom je u ukupnoj proizvodnji  električne energije za mjesec avgust u Elektroprivredi Republike Srpske (ERS) učestvovala sa čak 45,7 odsto.

Dobar rad termoelektrane je pratila i odgovarajuća proizvodnja na rudniku (PK “Bogutovo Selo”)gdje je proizvedeno 224.000 tona uglja (12% iznad mjesečnog plana) imiliona kubnih metaraotkrivke  (11 % iznad plana), saopšteno je iz RITE Ugljevika.

Od početka godine zaključno sa avgustom iz ugljevičke termoelektrane je u elektroenergetski sistem isporučeno 1.239,1 GWh električne energije što je za 4,56odsto iznad planirane proizvodnje za taj period, a sa tom proizvodnjom je ovo preduzeće u ukupnoj proizvodnji električne energije u ERS za prvih osam mjeseci tekuće godine učestvovalo sa 33,4odsto.

Na rudniku je u prvih osam mjeseci ostvarena proizvodnja od 1.460.000 tona uglja (107% u odnosu na plan) i 5,9 miliona kubnih metara otkrivke (98% u odnosu na plan).

„Ovakvi proizvodni rezultati su posledica investicionih ulaganja u rekonstrukciju i revitalizaciju postrojenja u termoelektrani ali i novu rudarsku mehanizaciju na rudniku u proteklim godinama, kao izalaganja  zaposlenih“, ističu u “Rudniku i termoelektrani Ugljevik”.

Dodaje se da je u avgustu  mjesecu novo elektrofiltersko postrojenje, koje je emisiju čvrstih čestica kroz dimnjak termoelektrane svelo u stroge evropske ekološke norme, radilo bez problema.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti