Subota 20. August 2022.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiAmerički gas stiže za četiri godine u Njemačku

Američki gas stiže za četiri godine u Njemačku

BERLIN, Američke kompanije očekuju da će najkasnije za četiri godine početi da isporučuju tečni prirodni gas Njemačkoj, što će biti izazov za Rusiju, koja trenutno pokriva 60 odsto njemačkog uvoza gasa, izjavio je zamjenik američkog ministra energetike Den Bruilet.

Američki tečni prirodni gas stiže u NJemačku. Pitanje nije da li, nego kada“, rekao je Bruilet listu “Bild”.

Američki predsjednik Donald Tramp u julu je optužio Njemačku da je “zarobljenik” Rusije zbog svoje energetske zavisnosti od te zemlje i zatražio da se obustavi rad na gasovodu “Sjeverni tok 2” u Baltičkom moru.

Njemačka je odbacila kritike i saopštila da je otvorena za diverzifikaciju svojih energetskih resursa, s napomenom da će prodaja biti regulisana ekonomskim uslovima.

Bruilet je priznao da će američki gas biti skuplji, ali je rekao da će, zbog njegovog prisustva, biti određena maksimalna cijena koju će moći da naplaćuje ruski “Gasprom”.

“`Gasprom` neće moći da radi šta hoće, zato što će tu biti američki gas”, rekao je američki zvaničnik, koji se prošle sedmice sastao u Berlinu sa američkih poslovnim liderima.

Ambasador SAD Ričard Grenel izjavio je “Bildu” da je kancelar Angela Merkel dala lična uvjerenja Trampu da NJemačka želi da kupuje američki tečni gas. Bild

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti