Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNove američe sankcije utiču na cijenu nafte

Nove američe sankcije utiču na cijenu nafte

NJUJORK, Nove američke sankcije protiv Irana ozbiljno će uticati na cijenu nafte širom Bliskog istoka, izjavio je zamjenik iranskog ministra spoljnih poslova Abas Aragči.

“Ja nisam stručnjak za ovo, ali smatram da je očigledno i da svi predviđaju da će tržište pretrpjeti ozbiljan uticaj, uključujući cijene nafte, ukoliko Iran bude izvan tržišta”, rekao je ovaj diplomata.

Na pitanje da li Iran planira da blokira Ormuski moreuz, kao što je zaprijetila Revolucionarna garda, Aragči je odgovorio da to “nije prijetnja” nego “realnost”, prenio je “Sputnjik”.

“Sve zemlje iz regiona Persijskog zaliva žele da prodaju svoju naftu i svijetu su potrebni nafta i ostali energenti iz ovog regiona. Potrebno da svi u regionu budu srećni i zadovoljni aranžmanima, kako bi svi proizvođači mogli da prodaju svoju naftu, a ljudi u regionu normalno da žive”, dodao je iranski zvaničnik.

On je rekao da će nastati problem ukoliko jedna zemlja bude isključena i njena prodaja svedena na nulu, što, kako je naglasio, upravo želi američki predsjednik Donald Tramp.

“To bi stvorilo probleme čitavom regionu”, rekao je Aragči.

Tramp je povukao SAD iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovo uveo ekonomske sankcije Islamskoj Republici. Srna

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti