Četvrtak 30. Novembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOdobreno finansiranje gasovoda Južna interkonekcija između Hrvatske i BiH

Odobreno finansiranje gasovoda Južna interkonekcija između Hrvatske i BiH

MOSTAR, Glavna kancelarija EBRD-a u Londonu je odobrio koncept finansiranja za projekat Južne interkonekcije BiH i Republike Hrvatske, koji podrazumijeva izgradnju gasovoda Zagvozd–Posušje–Novi Travnik/Travnik, sa odvojkom za Mostar, saopšteno je iz BH -Gasa.

Kako navode, saradnja BH-Gasa i EBRD-a traje od 2010. godine odobrenjem kreditnog aranžmana za gasovod Zenica – Travnik, te je na bazi dosadašnje dobre saradnje započela saradnja i po pitanju finansiranja ovog projekta, uključujući i ishodovanje grant sredstava u saradnji sa EBRD-om i USAID-om.

Ovo odobrenje je uslijedilo nakon izrade sveobuhvatne analize troškova i koristi , koja je potvrdila punu opravdanost projekta, te dubinskog pregleda poslovanja kompanije BH-Gas.

“Za izradu Sveobuhvatne analize troškova i koristi BH-Gas je dobio grant sredstva u iznosu 141.000 eura od Evropske unije kroz program CONNECTA, a u međuvremenu su pripremljena dodatna grant sredstva u iznosu od 500.000 USD za izradu Studije utjecaja na okoliš i miliona eura za izradu Idejnog projekta od strane USAID-a i EU kroz program CONNECTA”, saopćili su.

Na osnovu naprijed navedenog, BH-Gas je, kažu, osigurao grant sredstva sve do izrade glavnog projekta.

“Ono što posebno raduje je u ovom projektu je uključivanje međunarodnih finansijskih i drugih institucija u realizaciju projekta, obzirom da je evidentno prepoznat značaj koji ovaj projekat podrazumijeva, a to je sigurnost snabdjevanja i diversifikacije izvora i pravaca snabdjevanja prirodnim gasom BiH”, naveli su iz ove kompanije.

BH-Gas istaknuo podršku koju Vlada Federacije BiH pruža projektu, prevashodno kroz Zaključak kojim je projekat proglašen od strateškog interesa za Federaciju BiH, a sve u cilju da potrošači u našoj zemlji ne budu taoci jednog pravca snadbjevanja prirodnim gasom.

“BH-Gas sada očekuje izrada studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta koji će poslužiti za ishodovanje okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti, a za to vrijeme mogu se započeti pregovori sa EBRD-om o uslovima i odredbama kreditnog aranžmana. Planirano je da ove aktivnosti budu završene do početka 2020. godine”, zaključili su. Klix.ba

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti