Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiU Crnu Goru stigao brod za istraživanje nafte

U Crnu Goru stigao brod za istraživanje nafte

BAR, Brod “Polar empres”, koji treba da počne 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja zbog eventualne eksploatacije nafte i gasa, stigao je sinoć oko 22 sata u Bar. 

Brod je usidren na oko kilometar od Luke Bar i tu će ostati naredna dva dana, potvrđeno je Pobjedi iz Lučke kapetanije.

Istraživanja su planirana na 1,2 hiljade kilometara kvadratnih morskog dna na kvadrantima za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni i Novatek.

Brodu, koji će se narednih nekoliko dana pripremati za radove, Lučka kapetanija Bar će dati slobodan saobraćaj da bi mogao da obavlja operacije. Planirano je da istraživanje traje do 21. decembra, ali ako vremenski uslovi budu pogoršani rok može da se produži.

Uprava pomorske sigurnosti počela je sa emitovanjem upozorenja za pomorce, koje će trajati do kraja 3D snimanja. Dva broda će obavljati preventivnu kontrolu na moru dok ne počnu radovi glavnog broda, kada će biti dozvoljeno i ostalim plovilima da plove uz pristojnu udaljenost od glavnog broda.

Kada se završi snimanje, slijedi očitavanje rezultata snimanja, nakon čega će koncesionar odlučiti gdje će obavljati bušenja. To se očekuje krajem naredne ili početkom 2020. godine. Nezavisne novine

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti