Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRezervoar goriva u Banjaluci 14 KM skuplji nego u Bijeljini

Rezervoar goriva u Banjaluci 14 KM skuplji nego u Bijeljini

BANJALUKA, BIJELJINA – Na pumpi u Ulici Stefana Dečanskog u Bijeljini za litar benzina juče je trebalo izdvojiti 1,94 KM, dok mu je, na banjalučkim prodajnim mjestima, cijena iznosila od 2,20 KM pa naviše.

Dakle, ako u rezervoar u gradu na Vrbasu naspete 55 litara goriva, u najboljem slučaju koštaće vas 121 marku, dok vam je u najvećem semberskom gradu za to potrebno 106,7 KM, odnosno oko 14 KM manje.

Gotovo identična situacija je i sa dizelom, koji u Bijeljini košta već od 1,99 KM, dok mu je cijena u Banjaluci juče bila od 2,23 do 2,34 marke.

I na svim ostalim bijeljinskim benzinskim pumpama cijene su znatno niže nego u Banjaluci, ali i u drugim gradovima, poput Prijedora, gdje gorivo košta oko 2,30 KM.

Vozači koji gorivo sipaju u najvećem gradu Srpske ogorčeni su i pitaju se kako su moguće tolike razlike u cijenama. Napominju da je ovakva situacija i te kako uzela danak, a njihove prognoze još su pesimističnije.

“Ako ovako ostane, mi nećemo moći raditi, moraćemo zatvarati firme! Zašto ne smanjuju cijene goriva? Dobro, slobodno je formiranje cijena, ali je nevjerovatno da je tolika razlika kod nas i u Bijeljini”, žali se za “Nezavisne” Gligo Čikić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS.

I banjalučki taksisti se pitaju kada će ovaj grad konačno zapljusnuti talas pojeftinjenja naftnih derivata.

“Vjerovatno vlasnici benzinskih pumpi imaju prostora da pojeftine gorivo u Banjaluci. Ovdje je veća prodaja, a samim tim i zarada. Oni, međutim, trendove u svijetu prate samo kada dođe do poskupljenja, što nije slučaj i kada dođe do pojeftinjenja”, ocjenjuje za “Nezavisne” Dragan Purišić, predsjednik Udruženja “Banjalučki taksi”.

Sagovornik “Nezavisnih”, upućen u dešavanja na tržištu naftnih derivata, ističe da sve više pada u vodu izgovor ovdašnjih prometnika, po kojem je gorivo kod nas najjeftinije u regionu.

“Na početku prošle godine, Hrvatska je imala veću cijenu u odnosu na nas za 75 feninga, a sada je ta razlika svega 17 feninga. Razlika u odnosu na Srbiju bila je 49 feninga, a sada je 26 feninga”, ističe sagovornik “Nezavisnih”.

Dodaje da su, svakako, na ovakav trend uticale akcize, ali…

“Akcize jesu pojele dio ove razlike, ali i neko drugi je omastio brke i približio nas cijenama iz okruženja, koje su nekad bile puno veće nego kod nas”, napominje naš izvor.

Sa druge strane, vlasnici benzinskih pumpi podsjećaju da se cijene formiraju slobodno, što znači da nema izgleda da država interveniše u smislu limitiranja maloprodajne cijene. Nezavisne novine

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti