Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRastu cijene nafte

Rastu cijene nafte

VAŠINGTON, Nafta je sve skuplja, proizvodnja u SAD bilježi rekorde, ali globalni pad ekoniomije najjačih zemalja prijeti i padom cijena “crnog zlata” – procjenjuju ekonomski portali.

Na londonskom tržištu cijena barela povećana je za jedan odsto – na 65,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,5 odsto – na 56,05 dolara.

Podršku cijenama pružaju i vijesti da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njeni partneri pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno.

Dodatnu podršku pruža im smanjenje proizvodnje u Venecueli i Iranu zbog američkih sankcija.

Ulagači se nadaju trgovinskom dogovoru između SAD i Kine, što bi moglo uticati na stabilizaciju rasta kineske i globalne ekonomije.

Ali, posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija.

U februaru je u SAD broj zaposlenih povećan za samo 20.000, što je najmanji rast od kraja 2017. godine, dok su analitičari očekivali 180.000 novih radnih mjesta.

Kineski izvoz je “pao” za 20,7 odsto u odnosu na februar prošlog mjeseca, što je najveći pad u zadnje tri godine.

Ni u Evropi stanje nije bolje – Evropska centralna banka znatno je smanjila procjene rasta ekonomije evrozone u ovoj godini sa 1,7 na 1,1 odsto, što potvrđuje da se rast najvećih svjetskih ekonomija usporava.

Sve to izazova pad cijena dionica na svjetskim berzama.

Istovremeno, proizvodnja nafte u SAD kreće se na rekordnim nivoima od oko 12 miliona barela dnevno, što je najveći nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Ali, stručnjaci očekuju da se i to promijeni, s obzirom da je kompanija “Beker Hjudžiz” za trećinu smanjila broj aktivnih naftnih postrojenja. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti