Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiAmerika povećala uvoz ruske nafte

Amerika povećala uvoz ruske nafte

VAŠINGTON – Dok kritikuju EU da postaje zavisna od ruskog gasa, SAD su povećale uvoz ruskih energenata, a razlog je američka ekonomska blokada Venecuele, iz koje više nema pošiljki za Ameriku.

Prema mjesečnom izvještaju Međunarodne agencije za energetiku, Rusija je zamijenila Venecuelu kao izvoznika nafte u SAD.

Od 1. marta iz Rusije je u SAD otplovilo devet tankera s naftom i naftnim derivatima. U poređenju sa novembrom prošle godine, ruske isporuke u SAD povećane su za čak 60 odsto.

Rusija je, tako, povećala izvoz nafte Americi sa dosadašnjih malih količina na 150.000 barela dnevno.

Venecuela je do sada isporučivala, osim u SAD, i oko 400.000 barela nafte dnevno Indiji i Kini. Sada je uzvoz venecuelanske nafte u SAD ozbiljno smanjen nakon uvođenja američkih sankcija.

Istovremeno, SAD se žestoko protive “Sjevernom toku 2” i “Turskom toku”, kojima će gas iz Rusije stizati u EU.

Poznato je da su SAD prošle i ove zime kupovale ruski gas iz škriljaca, takozvani tečni gas, sa arktičkog terminala “Džamal LNG”, i to putem evropskih posrednika. Taj gas zagrijavao je američku istočnu obalu.

SAD sankcijama kažnjavaju zemlje iz kojih tradicionalno uvoze velike količine nafte, a onda energente uvoze iz Rusije, uprkos tome što je Moskva okarakterisana kao geostrateški neprijatelj Vašingtona.

To što je i Rusija meta američkih sankcija, ne sprečava trgovinu dvije zemlje niti kupovinu ruskih energenata, a problema imaju samo manje zemlje koje su meta ucjena SAD i EU, što je potvrdio i bugarski premijer Bojko Borisov.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti