Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Potpisani ugovori za izgradnju HE u Republici Srpskoj

Đokić: Potpisani ugovori za izgradnju HE u Republici Srpskoj

BANJALUKA – Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske, tokom prvih 100 dana rada Vlade, potpisalo je više ugovora za izgradnju energetskih objekata u Srpskoj, te dodijelilo niz koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina, čime su stvorene nove razvojne šanse za Srpsku, rekao je resorni ministar Petar Đokić.

Đokić je u intervjuu Srni naglasio da je u ovom periodu urađeno mnogo u oblasti elektroenergetike Srpske zajedno sa Vladom Srbije, te radom zajedničkog Stalnog energetskog komiteta inicirano potpisivanje Protokola o saradnji na izgradnji tri hidroelektrane u gornjem toku Drine – “Foča”, “Paunci” i “Buk Bijela” ukupne investicione vrijednosti veće od 500 miliona evra.

“Sada krećemo u operativne aktivnosti, sa namjerom da u ovoj godini počne izgradnja hidroelektrane `Buk Bijela`. Uvjeren sam da ovaj cilj može biti ostvaren zajedno sa Vladom Srbije”, istakao je Đokić.

On je rekao da je planirano da na izgradnji HE “Buk Bijela” bude angažovano 500 radnika i da domaće kompanije učestvuju u najmanje 50 odsto radova na ovom i drugim energetskim objektima.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo je intenzivno radilo i na daljoj realizaciji projekta izgradnje HE “Dabar”, čija je investiciona vrijednost povećana na 466 miliona KM. Đokić je rekao da je Vlada Srpske potvrdila dokapitalizaciju ove hidroelektrane sa 34 miliona KM od njenog većinskog vlasnika HE “Trebišnjica”.

Đokić kaže da je u oblasti elektroenergetike potpisan i koncesioni ugovor za izgradnju vjetroelektrane “Grebak” kod Nevesinja, instalisane snage oko 52 megavata, a vrijednost investicije je 150 miliona KM.

On je naveo da je resorno ministarstvo dodijelilo koncesije za male hidroelektrane i nastavlja sa realizacijom malih hidroenergetskih projekata u Srpskoj sa domaćim i inostranim partnerima.

Đokić je rekao da je u oblasti rudarstva zaključen sporazum sa jednom kompanijom za eksploataciju olova i cinka na području opštine Foča, čija vrijednost u početnoj fazi iznosi osam miliona KM.

On naglašava da se resorno ministarstvo krajnje odgovorno odnosi prema resursima kojima upravlja Republika Srpska i ističe da je zaključeno više koncesionih ugovora za ekaploataciju mineralnih sirovina, prije svega agregata kamena.

Đokić dodaje da su pokrenute aktivnosti za raskid nekoliko koncesionih ugovora zbog nepoštovanja uslova kao što je slučaj sa vjetroelektranom “Trusina”.

“Kada je riječ o razvoju industrije, pružali smo podršku i podsticali dodatne aktivnosti. U prvim mjesecima ove godine kompanija `Alumina` iz Zvornika i ostale fabrike iz sektora bazne hemijske industrije ili crne metalurgije imale su vidljive rezultate, čime su doprinijele rastu bruto domaćeg proizvoda u Srpskoj”, istakao je Đokić.

On je naglasio da je u periodu 100 dana rada Vlade Republike Srpske definisan pravni status preduzeća “Gas promet” sa Pala potpisivanjem kvalitetnog ugovora sa “Srbija gasom”, čime su uređeni međusobni odnosi u okviru Energetskog komiteta i stvorene ključne smjernice za razvoj gasnih projekata u Republici Srpskoj.

Đokić ističe da je gasifikacija projekat budućnosti Republike Srpske i regiona.

“U ovoj godini očekujemo da, osim završetka nekoliko malih hidroelektrana i njihovog puštanja u komercijalni rad, bude završeno i odsumporavanje Termoelektrane `Ugljevik`, projekta vrijednog 85 miliona evra, kojim će biti smanjena emisija štetnih gasova i krupnih čestica za 94,5 odsto i omogućeno da TE produži radni vijek najmanje do 2035”, naglasio je Đokić.

On je rekao da će resorno ministarstvo nastaviti da razvija konkurentsku sposobnost “Elektroprivrede Republike Srpske”, te će u toku ove godine biti predložen novi zakon o električnoj energiji na osnovu kojeg će biti pokrenut proces temeljnog restrukturisanja odnosa u okviru elektrosistema Srpske.

“U ovoj godini podsticaćemo na poseban način dalju aktivnost za razvoj vjetroelektrane `Hrgud`. Koncesiju za taj objekat ima `Elektroprivreda Srpske` i partnera Njemačku razvojnu banku KVF”, naglasio je Đokić.

On je rekao da će resorno ministarstvo podsticati razvoj i drugih energetskih projekata solarnih elektrana, manjih solarnih elektrana i drugih elektrana na bio-masu, radi jačanja konkurentske sposobnosti elektroenergetskog sistema i stabilnosti proizvodnje i snabdijevanja tržišta električnom energijom.

Đokić je podsjetio da Republika Srpska i dalje ima najnižu cijenu električne energije u regionu i istakao da će ta politika biti zadržana, uz napomenu da se mora voditi računa i o tržišnim principima.

Đokić ističe da je rad resornog ministarstva bio vrlo dinamičan u prvih 100 dana, u okviru zacrtanog plana Vlade Republike Srpske na osnovu onoga što je premijer Radovan Višković u ekspozeu naznačio kao najvažnije smjernice.

On je rekao da je Ministarstvo pomagalo i koordinisalo mnoge aktivnosti i u industrijskoj proizvodnji za crnu metalurgiju, baznu hemijsku industriju, industriju u oblasti elektro i rudarske opreme.

“Kada je riječ o energetici, postupamo u skladu sa Strategijom razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine, kojom je planirano da Republika Srpska u ovoj oblasti investira ukupno 11,5 milijardi KM”, naveo je Đokić.  Srna

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti