Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRITE Ugljevik bez tendera dodijelio ugovore vrijedne skoro 390.000 KM

RITE Ugljevik bez tendera dodijelio ugovore vrijedne skoro 390.000 KM

UGLJEVIK, Za nepune dvije godine uprava RITE Ugljevik nabavila je od jedne firme bez tendera  robu vrijednu skoro 390 000 KM. Radi se o preduzeću Građapromet iz Bijeljine od kojeg se godinama kupovala roba široke potrošnje, a da ni jednom nije raspisan transparentan postupak javne nabavke. Uprava Rudnika sklopila je 73 puta ugovor do 6.000 KM i izbjegla raspisivanje tendera, iako je dijeljenje nabavki zakonom zabranjeno.

Pravilnik Agencije za javne nabavke BIH propisuje da se godišnje za istu stvar može potrošiti samo 6.000 KM putem direktnog sporazuma, ali je RITE Ugljevik samo na nabavku „jogurta u čaši“ potrošio oko 24.000 KM prošle godine.

Građapromet, otkada unosi podatke na Portalu jagvnih nabavki, ima ukupno sklopljenih 80 direktnih sporazuma, od čega 73 sa RITE Ugljevik. Po tim podacima, ova firma nikada nije dobila posao putem nekog transparentnijeg postupka kod ovog ugovornog organa, kojeg kontinuirano snabdijeva alkoholom, mliječnim proizvodima, ribom i sredstvima za higijenu. Vrijednosti većine ovih sporazuma su na granici od 6.000 KM, iako se sve moglo nabaviti putem jednog transparentnog postupka i sklapanjem godišnjeg okvirnog sporazuma.

Zbog sumnje da je ugovorni organ svjesno dijelio predmet nabavke s ciljem izbjegavanja primjene transparentnijeg postupka, Transparency international u BIH uputio je prijavu Agenciji za javne nabavke BIH.

Nedozvoljeno usitnjavanje javnih nabavki jedan je od najčešćih oblika zloupotrebe Zakona o javnim nabavkama kojim se favorizuju određeni ponuđači. Portal transparentno.ba već je ranije je pisao o sličnim pojavama kod drugih javnih preduzeća, a zbog toga je Agencija za javne nabavke BIH pokrenula monitoring direktnih sporazuma u ovim preduzećima. TI BiH

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti