Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiProdužava se dogovor o smanjenju proizvodnje nafte

Produžava se dogovor o smanjenju proizvodnje nafte

MOSKVA, Sve ukazuje na to da su se OPEK i drugi proizvođači nafte saglasili da će do kraja ove godine produžiti dogovor o dnevnom smanjenju proizvodnje, pošto se i Iran pridružio Saudijskoj Arabiji, Iraku i Rusiji u dogovoru kojim bi trebalo da bude povećana cijena crnog zlata.

Iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh rekao je danas da će podržati produženje smanjenja dnevne proizvodnje za šest do devet mjeseci.

Teheran je ranije bio protiv prijedloga koje je iznosila Saudijska Arabija, jer smatra da je Rijad previše blizak sa SAD.

“Nemam nikakvog problema sa smanjenjem proizvodnje. Biće to lak sastanak, pošto je moj stav veoma jasan”, naglasio je Zanganeh u Beču.

SAD nisu članica OPEK-a niti su dio dogovora o smanjenju proizvodnje. Vašington je od Rijada tražio da poveća proizvodnju kako bi nadoknadio smanjenje izvoza iz Irana nakon uvođenja sankcija Teheranu zbog nuklearnog programa.

OPEK i ostale zemlje proizvođači nafte smanjuju dnevnu proizvodnju od 2017. godine kako bi spriječili pad cijena usljed rasta proizvodnje u SAD.

U Londonu je cijena nafte “brent” iz Sjevernog mora danas porasla za dva dolara na 67 dolara po barelu usljed iskazane odlučnosti OPEK-a da zadrži smanjenje dnevne proizvodnje nafte. Srna

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti