Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaNa vidiku nove solarne elektrane

Na vidiku nove solarne elektrane

BOSANSKI PETROVAC, Vlasnici solarne elektrane u mjestu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, iskazali su interesovanje za proširenje proizvodnih kapaciteta i nova ulaganja u ovu vrstu obnovljivih energetskih resursa.

Ovo je potvrdio ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić, istakavši kako je obavio razgovore s predstavnicima investitora, privrednog društva “RSV Energy” iz pomenutog grada.

Oni su iznijeli plan izgradnje novih i većih fotonaponskih elektrana. Zvanično u proceduri Ministarstvo privrede USK priprema dokumentaciju za izgradnju takvih elektrana na 80 hektara, ukupne snage 47 megavata, na području općine Bosanski Petrovac, a na osnovu iskazanog interesa investitora. Očekivana investicija procijenjena je na 70 miliona maraka. Očekujem završetak tenderske dokumentacije i potpisivanje ugovora do kraja godine“, istakao je Kadirić.

U Krnjeuši je polovinom juna puštena u rad najveća solarna elektrana na području USK, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka. Proizvodni kapacitet ovog energetskog objekta iznosi 150 kilovata s godišnjom proizvodnjom električne energije od 219 megavat sati. Ova solarna elektrana se prostire na površini od preko 1.600 kvadratnih metara i čini je 1.200 instalisanih solarnih ploča, kao i vlastita trafo-stanica.

Kadirić je istakao kako je veoma važno što se radi o iskorištavanju obnovljivih izvora energije i što neće doći do narušavanja prirodnog okoliša.

“Naše je opredjeljenje da na ove prostore dovedemo industriju koja neće biti zagađivač, kako bi naš kanton i u budućnosti očuvao epitet ekološkog”, kazao je Kadirić.

On je podsjetio kako je prije više od pola godine nadomak Bihaća započela realizacija projekta izgradnje prve vjetroelektrane vrijedne 120 miliona maraka, te najavio skore izmjene Zakona o koncesijama koji će investitorima omogućiti lakšu realizaciju investicija koje su vezane za obnovljive izvore energije. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti