Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNuklearna energija prespora i preskupa

Nuklearna energija prespora i preskupa

ZAGREB, Nuklearna energija gubi prednost pred obnovljivim izvorima energije kako u pogledu troškova, tako i po pitanju kapaciteta, jer se njeni reaktori smatraju sporijim i sve manje ekonomičnim rješenjem smanjenja emisija ugljendioksida (CO2), navodi se u izvještaju “Statusa svjetske nuklearne industrije.“

 

 

Sredinom 2019. godine nove vjetroturbine i solarni generatori uspješno su konkurisali i postojećim nukearnim elektranama po pitanju troškova, a u isto vrijeme su ostvarili brži rast proizvodnih kapaciteta od bilo kojeg drugog izvora električne energije, stoji u godišnjem izvještaju “Statusa svjetske nuklearne industrije”.

Stabilizovanje klime je potrebno odmah, a nuklearna energija je spora. Ne zadovoljava tehničke ili operativne potrebe koje konkurenti s niskim emisijama ugljendioksida mogu zadovoljiti bolje, jeftinije i brže.”

Izvještaj procjenjuje da je od 2009. godine prosječno vrijeme izgradnje reaktora bilo nešto manje od 10 godina, što je znatno više od procjene između pet i 8,5 godina koju je dalo industrijsko tijelo Svjetske nuklearne asocijacije (WNA), a prenosi Novac.hr.

Kako se navodi, nuklearna energija je i mnogo skuplja.

Trošak proizvodnje solarne energije kreće se od 36 do 44 dolara po megavat satu, kopnene vjetroturbine stvaraju trošak od 29 do 56 dolara po MWh, dok nuklearna energija košta između 112 i 189 dolara. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti