Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiFBiH opet traži naftu

FBiH opet traži naftu

SARAJEVO – Federacija BiH mogla bi od iduće godine početi s istraživanjima i eventualnom eksploatacijom nafte i plina, istaknuto je juče na prezentaciji potencijala blokova za koje se raspisuje koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH, koja je juče održana u Sarajevu.

Promociju su organizirali Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalni zavod za geologiju i konsultantska kompanija “IHS Global Ltd” iz Londona.

Vlada Federacije BiH zainteresovana je za potencijalne investicije naftnih i gasnih kompanija na dva ranija istraživanja područja energetskih mineralnih sirovina, od čije bi se potencijalne eksploatacije, ukoliko ponuda bude, okoristili najmanje osam posto.

Naime, istraživanja koja su počela još 2015. godine u Federaciji BiH pokazala su da u četiri “bazena” postoji potencijal da se krene s istraživanjem i eksploatacijom nafte i plina.

Riječ je o četiri bloka: Tuzlanskom, Posavskom koji uključuje Odžak i Orašje, te bazenom Dinarida koji se prostire u Zapadnohercegovačkom i dijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Ovo je prva prezentacija u nizu, a već iduće sedmice biće održana u Londonu, a zatim slijede prezentacije u Ankari i Budvi.

Nermin Džindić, ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH, kazao je da je proces izmjene zakona započeo još 2015. godine, te da je tada počeo i proces odabira stručnog konsultanta.

“IHS je prezentirao sve korake i faze koje je potrebno da ispuni potencijalni koncesionar za istraživanje nafte. Prezentirali smo četiri bloka i očekujem da javni oglas bude objavljen u februaru naredne godine”, kazao je Džindić.

Iz Geodetskog zavoda BiH ističu da je za istraživanje nafte i plina na ovim prostorima interesovanje postojalo i prije više od 100 godina, te da za to postoji i dokumentacija koju će dobiti naftne kompanije koje se jave na konkurs. Krajnji rok za prijavu potencijalnih koncesionara je 31. januar 2020. godine.

Fadil Novalić, premijer FBiH, podsjetio je da su domaće i međunarodne naftne kompanije davno pokrenule istraživanja na području Tuzle i na području Dinarida, te da je “Shell” 2011. godine potpisao memorandum o razumijevanju za dovršavanje dvogodišnje procjene ugljikovodičnog potencijala FBiH.

“Nemamo iskustva s eksploatacijom nafte i plina, zbog čega je Vlada FBiH zainteresovana za investitore s iskustvom. Tih kompanija nema puno i zbog toga ćemo im pružiti punu podršku. Nadam se da će ovo biti početak kada govorimo o nafti u BiH”, rekao je Novalić.

Istaknuto je kako su dosadašnja istraživanja identifikovala nekoliko potencijalnih područja ugljikovodika, među kojima se Vanjski Dinaridi i Panonski bazen smatraju najperspektivnijim.

Hazim Hrvatović, direktor Zavoda za geologiju FBiH, kazao je da će svi podaci koje Zavod posjeduje biti dostupni naftnim kompanijama.

“Ima li nafte – nema li, zaključak je da postoji opravdanost za nastavak istraživanja nafte i plina. To su utvrdile dvije kompanije”, rekao je on.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti