Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Kapitalni remont uspješan u RiTE Gacko

Đokić: Kapitalni remont uspješan u RiTE Gacko

GACKO, Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je na današnjem sastanku sa rukovodstvom Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ “Gacko” konstatovano da je kapitalni remont uspješno obavljen, da se sva proizvodnja odvija u okviru plana, te da će rezultati u proizvodnji biti i veći nego što je planirano za ovu godinu.

Đokić je rekao da je na sastanku napravljen osvrt na sve ono što opterećuje poslovanje RiTE “Gacko”, a to je da postoje postrojenja koja imaju višedecenijski vijek eksploatacije i da je u njih neophodno stalno ulaganje.

“Moramo pronaći model finansiranja podrške zaštiti tih postrojenja i ulaganju u nova postrojenja i u Rudniku i na Termolektrani”, rekao je Đokić novinarima nakon sastanka.

Đokić je naveo da su danas govorili o pitanju kako planirati redovni godišnji remont koji će biti u idućoj godini i na koji način to uskladiti sa remontom u drugoj termoelektrani.

“Govorili smo o tome kako dugoročno obezbijediti poziciju RiTE `Gacko` u okviru energetskog sistema Republike Srpske da i dalje budu dio sistema koji garantuje bezbjedno snabdijevanje Republike Srpske dovoljnim količinama električne energije, što je ključni zadatak `Elektroprivrede Republike Srpske`”, rekao je Đokić.

On je rekao da je danas konstatovano kolika je važnost donošenja novog zakona o električnoj energiji koji će biti usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon što se okonča javna rasprava, a čija će se primjena odnositi kako na proizvodna tako i distributivna preduzeća.

“Moramo da nakon te reorganizacije izađemo sa stanjem da naša `Elektroprivreda` u cjelini, sva njena proizvodna i distributivna preduzeća, budu stabilna i još jača, te da budu spremna da se na slobodnom otvorenom tržištu bore i izbore za položaj i da i dalje budu preduzeća koja će obezbijediti podršku razvoju Republike i zaštitu Srpske u ekonomskom dijelu koliko energetska preduzeća ovog tipa danas daju Srpskoj”, rekao je Đokić.

On je izrazio zadovoljstvo da je danas postignut visok nivo razumijevanja po svim pitanjima i rekao da u narednom periodu predstoji aktivnost koja će se voditi sa ostalim proizvodnim preduzećima i u termo i u hidro sektoru Srpske, u okviru matičnog preduzeća Republike Srpske.

“Uvjeren sam da ćemo biti u poziciji da možemo pronaći dobra rješenja koja će osigurati normalan rad energetskog sektora Republike Srpske i očuvati njegovu najvažniju funkciju, a to je da bude podrška stabilnosti i bezbjednosti energetskog sistema Republike Srpske”, rekao je Đokić.

Na pitanje novinara da li ima problema sa likvidnošću RiTE “Ugljevik” u elektroenergetskom sistemu, Đokić je rekao da u ovom trenutku postoje određeni problemi.

Đokić je to objasnio time što je bila smanjena proizvodnja električne energije zbog kapitalnog remonta u RiTE “Gacko”, ali i zbog ispada Hidroelektrane Dubrovnik što je prouzrokovano manjom količinom proizvedene energije u ovoj godini.

“Zato smo bili prinuđeni da kupujemo energiju po većim cijenama nego što je ona koju mi proizvodimo, ali mislim da se elektroprivreda sada konsoliduje, cilj je da bude potpuno konsolidovana i da je osposobimo da u narednim godinama može donositi nove veće prihode iz djelatnosti, a da pritom ostvaruje daleko veću dobit koja bi išla u korist države kao većinskog vlasnika i svih akcionara koji su već uključeni u elektroprivredu”, rekao je Đokić.

Direktor RiTE “Gacko” Miodrag Šešlija rekao je novinarima da je stanje na Termoelektrani dobro, navodeći da je poslije remonta proizvodnja potpuno stabilna.

“Nemamo nikakvih problema spremni smo da idemo dalje, do idućeg remonta imamo obezbijeđen ugalj. U okviru smo plana proizvodnje i očekujemo da ćemo ga do kraja godine i prebaciti”, rekao je Šešlija. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti