Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte na svjetskim tržištima ojačale

Cijene nafte na svjetskim tržištima ojačale

NJUJORK, Cijene nafte na svjetskim tržištima danas su ojačale, a razlog ovome je napredovanje planova u zemljama svijeta za ublažavanje ekonomskih i socijalnih ograničenja uvedenih radi zustavljanja pandemije koronavirusa, podgrijalo nade tržišnih aktera da će porasti tražnja za “crnim zlatom” i naftnim derivatima.

 

Sjevernomorska nafta Brent poskupila je za 87 centi, ili za tri odsto, na 30,33 dolara za barel, jutros u 6,30 časova po GMT, nakon pada u četvrtak za približno jedan odsto, izvještava Rojters.

Američka “laka” nafta WTI je zabilježila rast od 1,12 dolara ili 4, odsto, na 24,67 dolara za barel, poslje jučerašnjeg pada od skoro 2,0 odsto.

Oba tipa nafte su na putu da zabilježe drugu uzastopnu sedmicu rasta nakon pada u aprilu, kada se cijena američke nafte u jednom trenutku stropoštala čak ispod nule, na minus 37 dolara po barelu.

Cijena Brenta je ove sedmice ojačala za oko 15 procenata u od nosu na prethodnu sedmicu, a WTI nafta je skočila za više od 24 odsto.

Međutim, imajući u vidu da se sirova nafta i dalje upumpava u skladišta čiji su kapaciteti praktično dostigli maksimum, vrlo je vjerovatno da će bilo kakav rast cijena podstaknut oživljavanjem tražnje biti ograničen.

Što se tiče ponude, naftne kompanije u Sjevernoj Americi smanjuju proizvodnju brže nego što su očekivali zvaničnici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i industrijski analitičari, i na putu su da srežu proizvodnju za oko 1,7 miliona barela dnevno do kraja juna.

Ipak, američke zalihe sirove nafte u centralnom skladištu Kušing u Oklahomi porasle su za oko 407.000 barela u sedmici do 5. maja, kažu trgovci, pozivajući se na podatke kompanije Genskejp.    Rojters

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti