Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte i dalje na klackalici

Cijene nafte i dalje na klackalici

NJUJORK, Nafta je pala ispod 43 dolara za barel jer je novi talas zaraza virusom korona podgrijao stahovanja da bi oporavak tražnje za gorivom mogao da stane.

 

Mada, cijene “crnog zlata” su i dalje na putu da zabilježe nedjeljni dobitak usljed manje ponude i sve više signala oporavka ekonomija.

Sjevernomorska sirova nafta brent oslabila je za 51 cent ili 1,2 odsto, na 42,63 dolara za barel na trgovanju u 9,23 časova po srednjoevropskom vremenu, a američka WTI nafta je pala za 56 centi ili 1,4 procenta, na 40,09 dolara po barelu, izvještava Rojters.

Oba referentna tipa nafte su u četvrtak ojačala za više od dva odsto, podstaknuta snažnim podacima o otvorenim radnim mjestima u SAD u junu, kao i padom američkih zaliha nafte.
Brent je stoga i dalje na putu da registruje rast na nedjeljnom nivou od preko pet odsto. Podršku cijenama “crnog zlata” je ove nedjelje pružila i vijest o tome da je američka pionirska kompanija za proizvodnji nafte iz škriljaca, Česapik Enerdži, podnjela zahtjev za bankrot, što je podstaklo tržišna očekivanja da će ponuda dodatno opasti.

Tržišni akteri međutim imaju u vidu i podatak da su Sjedinjene Države juu subotu prijavile više od 55.000 novih slučajeva korone, što je novi dnevni globalni rekord, a taj skok je potpirio zabrinutost da bi otvaranje radnih mjesta u zemlji moglo ponovo da ustukne. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti