Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiUjedinjeni Arapski Emirati pustili u pogon prvu nuklearnu elektranu

Ujedinjeni Arapski Emirati pustili u pogon prvu nuklearnu elektranu

DUBAI, Ujedinjeni Arapski Emirati počeli su s puštanjem u pogon prvog postrojenja svoje prve nuklearne elektrane, objavila je korporacija za nuklearnu energiju Emirata ENEC .

Nuklearku Baraku u Abu Dabiju, važnom proizvođaču nafte, gradi korejska korporacija KEPCO. Nuklearka se prvotno trebala otvoriti 2017., no puštanje u pogon prvog reaktora odgađano je nekoliko puta.
ENEC je rekao da je njihova podružnica kompanija Nava “uspješno pustila u pogon prvu jedinicu nuklearne elektrane Barake, smještene u Al Dafri, regiji Abu Dabija”.
Vladar Dubaija šeik Muhamed bin Rašid al Maktum na Twitteru je napisao da je pokrenuta prva od četiri jedinice onoga što je nazvao “prvim miroljubivim reaktorom nuklearne energije u arapskom svijetu”.
Sada smo još jedan korak bliže postizanju svojeg cilja, opskrbljivanju do četvrtine naših potreba za električnom energijom i jačanju budućeg rasta naše zemlje sigurnom i pouzdanom električnom energijom bez emisije”, rekao je izvršni direktor ENEC-a Mohamed Ibrahim al-Hamadi.
Federalna uprava za nuklearnu regulaciju (FANR), koja je u februaru izdala dozvolu za rad pogona, rekla je da je Nava ispunila sve regulatorne zahtjeve za početak rada, nakon redovnih inspekcija i nadzora kako bi se osigurala sigurnost pogona.
Kad bude završena, Baraka će imati četiri reaktora kapaciteta 5600 megavata.
UAE nije objavio ukupno planirano ulaganje u projekat. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti