Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaStruja iz solarnih panela jeftina u cijelom svijetu, osim u Srbiji

Struja iz solarnih panela jeftina u cijelom svijetu, osim u Srbiji

BEOGRAD, Dok je cijena struje dobijene iz solarnih panela u mnogim zemljama svijeta najniža i tako najpovoljnija za potrošače, u Srbiji to nije slučaj jer je zbog fid-in tarifa znatno uvećana u odnosu na realnu vrijednost.

 

Kako piše Danas, prema podacima iz izvještaja koje je Međunarodna agencija za energetiku prezentovala tokom oktobra, solarna tehnologija je u većini zemalja konstantno jeftinija nego ona u elektranama na ugalj ili prirodni gas, pa solarne elektrane trenutno nude struju po najnižim cijenama nego ikada dosad.

 

Shodno tome, u Međunarodnoj agenciji za energetiku ističu da će solarna energija u narednih 10 godina preuzeti primat kada je riječ o dopunskim količinama struje i da će podmirivati čak trećinu tih svjetskih potreba.

 

Prema istraživanju Međunarodne agencije za energetiku, projektovana prosječna stopa rasta udjela solarnih postrojenja u dopunskoj proizvodnji struje iznosiće 13 odsto godišnje.

 

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da je još uvijek riječ o procjenama, ali da su one zbog niza faktora potpuno realne kada je riječ o prednostima proizvodnje struje iz solarnih panela u narednoj deceniji.

 

Struja koja se dobija iz solarnih panela je u mnogim zemljama već sada jeftinija od one koja se dobija iz drugih izvora. Razloga za to ima više. Prvi je taj što je tehnologija u solarnim postrojenjima jeftinija nego ona koja se dobija u drugim, pa omogućava veću produktivnost i jeftinije cene struje. Takođe, države širom sveta nude niz olakšica kada je reč o proizvodnji struje iz solara, što dodatno spušta njenu cenu koštanja. Isto tako proizvođači struje iz solarnih panela ne moraju da plaćaju takse koje, primera radi, plaćaju proizvodni objekti koji svojom aktivnošću stvaraju fosfor. Shodno tome, potpuno je tačna konstatacija da je u ovom trenutku proizvodnja struje iz solarnih panela najisplativija, a njena cena najniža na tržištu”, objašnjava Radosavljević.

 

Ipak, taj podatak malo znači potrošačima u Srbiji jer je u ovom trenutku struja koju plaćaju čak i skuplja od realne zbog fid-in tarifa koje proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, pa tako i solarnih panela, garantuju otkupne cijene veće od tržišnih.

 

To praktično znači da Elektroprivreda Srbije proizvođačima iz obnovljivih izvora energije, shodno odlukama države, struju plaća skuplje kako bi oni mogli da nadoknade utrošena sredstva uložena u investicije i razviju posao na tržištu.

 

Stoga EPS tu struju plaća skuplje nego onu dobijenu u njegovim elektranama, a tu razliku na kraju plaćaju građani Srbije jer su njihovi računi za utrošenu električnu energiju uvećani za taj iznos.     Izvor: Danas

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti