Ponedjeljak 15. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostCarbon Tracker: Prelaz Kine na električna vozila okončaće doba nafte

Carbon Tracker: Prelaz Kine na električna vozila okončaće doba nafte

PEKING , Nagli prelaz na električna vozila koji će predvoditi Kina smanjiće globalni rast potražnje za naftom za 70 odsto do 2030. godine i dokončati doba nafte, pokazuje istraživanje savjetodavne kuće Carbon Tracker koje prenosi Reuters.

U 10 godina Kina bi mogla uštediti više od 80 milijardi dolara troškova uvoza nafte godišnje zahvaljujući sve konkurentnijim vozilima s pogonom na nove izvore energije (NEV), objavio je Carbon Tracker.
Računica se temelji na “konzervativnom” scenariju Međunarodne agencije za energiju (IAE), koja predviđa da će električna vozila do 2030. činiti 40 posto ukupne kineske prodaje automobila, te 20 odsto prodaje u Indiji i na drugim tržištima u nastajanju.
Trošak uvoza nafte potrebne za proizvodnju goriva za prosječni automobil deset je puta veći od troška nabave solarne opreme potrebne za proizvodnju struje za pogon električnog vozila, naglasio je Carbon Tracker.
“Posrijedi je jednostavan izbor između sve veće ovisnosti o skupoj nafti koju proizvodi strani kartel i domaće električne energije iz obnovljivih izvora čije cijene padaju tokom vremena”, izjavio je glavni autor izvješća Kingsmill Bond.
Električna vozila igraju ključnu ulogu u nastojanjima Kine da smanji stakleničke plinove koji mijenjaju klimu i poboljša kvalitetu zraka u gradovima. Indija je takođe postavila ambiciozne ciljeve prodaje takvih vozila do 2030. godine.
Kina još nije odredila kada će tačno zabraniti proizvodnju i prodaju tradicionalnih automobila, ali neimenovani čelnik u industriji rekao je u oktobru da će nova električna vozila do 2035. činiti polovinu ukupne prodaje svih novih automobila, dok će ostatak biti hibridna vozila. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti