Utorak 4. Oktobar 2022.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBrod LNG Croatia isplovio za Sagunto po ukapljeni prirodni gas za probni...

Brod LNG Croatia isplovio za Sagunto po ukapljeni prirodni gas za probni rad

KOSTRENA, Brod “LNG Croatia” isplovio je u subotu iz brodogradilišta “Viktor Lenac” prema španskoj luci Sagunto, u kojoj će ukrcati ukapljeni prirodni gas (LNG) za probni rad terminala u Omišlju, potvrdio je Hini direktor kompanije LNG Hrvatska Hrvoje Krhen.

Početak probnog rada terminala u Omišlju najavljen je za početak decembra, nakon povratka broda, a terminal će od 1. januara sljedeće godine biti u komercijalnoj upotrebi.
Brod “LNG Croatia” je plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU brod), a biće jedan od glavnih elemenata novog LNG terminala u Omišlju na otoku Krku.
Brod je polovinom oktobra doplovio iz kineskog brodogradilišta nedaleko Šangaja u kojemu je tehnološki prerađen i pretvoren u FSRU brod, a potom su u kostrenskom brodogradilištu Viktor Lenac obavljena dodatna ispitivanja broda.
Na njemu će raditi tri posade, ukupno oko 60 ljudi.
Brod “LNG Croatia” je prije dvije godine, u postupku nabavke odabran kao ekonomski najpovoljniji.
Nabavljen je od komopanije Golar Power Limited, koja je ponudila konverziju postojećeg LNG tankera „Golar Viking“, prozvedenog 2005., u FSRU brod u vrijednosti od 159,6 miliona evra.
Na godišnjem nivou ima kapacitet od 2,6 milijardi kubika gasa, a na novi terminal će, uz odabrani FSRU brod, moć pristati svi brodovi za prijevoz ukapljenog prirodnog gasa, kapaciteta od 3.500 do 265.000 kubika gasa.
Projekat izgradnje LNG terminala u Omišlju, vrijedan je 233,6 miliona evra, od strateškog je interesa za Hrvatsku, a omogućiće sigurnost obezbjeđivanja prirodnim gasom i potaknuti konkurentnost na tržištu.
Evropska komisija je za njegovu izgradnju dodijelila bespovratnih 101,4 miliona evra, budući da je projekt LNG terminala uvršten na listu projekata od zajedničkog interesa Evropske komisije.
Sav slobodni kapacitet terminala zakupljen je za naredne tri gasne godine.       Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti