Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRusi i Nijemci nastavljaju graditi Sjeverni tok 2

Rusi i Nijemci nastavljaju graditi Sjeverni tok 2

BERLIN, Američki Kongres prijeti novim sankcijama protiv kompanija koje grade gasovod Sjeverni tok 2. Pored toga, Njemačka i Rusija su izgleda odlučile konačno završiti ovaj divovski energetski projekat.

Američki Kongres je najavio pooštrenje sankcija protiv firmi koje učestvuju u izgradnji rusko-njemačkog gasovoda Sjeverni tok 2.
Ipak, u dogovoru koji su postigli američki Demokrati i Republikanci, ostavlja se mogućnost dodatnih konsultacija s evropskim državama koje su povezane sa gradnjom gasovoda.
Pitanje je šta bi takve konsultacije mogle donijeti. Jer, iako Kongres isključuje mogućnost sankcija protiv Njemačke i njenih čelnika, proširena je lista firmi koje bi se mogle naći na udaru.
Do sada Amerikanci prijete sankcijama firmama koje učestvuju u gradnji gasovoda, a uskoro bi se na meti mogle naći i firme koje recimo grade ili osiguravaju brodove, ili izdaju setifikate za dozvole korištenja gasovoda.
Ostalo je samo da američki predsjednik Donald Trump potpiše prijedlog zakona kako bi on stupio na snagu.
U konzorciju „Sjeverni tok 2 AG“ kažu da ne žele nagađati o „tekućoj proceduri“ u SAD-u.
„Podsjećamo na saopštenje Evropske komisije i vlada država EU-a u kojima se sankcije SAD označavaju kao kršenje međunarodnog prava“, kažu u ovom konzorciju u odgovoru na upit DW-a.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je u novembru označila američke sankcije kao „neprihvatljive“.
Gradnja gasovoda je zaustavljena prije otprilike godinu dana i to pred sam završetak projekta.
Tada su Sjedinjene Države zaprijetile sankcijama protiv firmi koje specijalnim brodovima polažu podvodne cijevi.
Nakon toga je švajcarska firma koja je bila zadužena za ovaj dio posla povukla oba svoja broda.
Ipak, jedna tajanstvena najava krajem novembra je oživjela nadu zainteresiranih strana da bi izgradnja mogla biti nastavljena već ove subote (5. decembra).
U jednom saopštenje njemačke Uprave za vodene puteve i brodski promet navedeno je da će „vjerojatno“ između 5. i 31. decembra biti obavljano „podvodno polaganje cijevi” u tom dijelu Baltičkog mora.
U „Sjevernom toku 2” to nisu željeli komentarisati.
U subotu je trebalo, prema izvještaju njemačke novinske agencije DPA, u njemačku luku Sassnitz trebao stići i ruski brod „Akademik Čerski“, opremljen za polaganje cijevi. Tamo se već nalazi drugi takav specijalni ruski brod „Fortuna“.
Nakon što su američke sankcije zaustavile projekt, ruski predsjednik Vladimir Putin je obećao da će radovi biti dovršeni. U petak je iz Moskve stigla nova potvrda. „Naravno da ćemo štititi svoje interese“, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.
Do sada je postavljeno 94 odsto cijevi za gasovod dug 1.200 kilometara koji ide kroz Baltičko more i tako direktno povezuje Rusiju kao najvećeg proizvođača i Njemačku kao najvećeg evropskog potrošača energenata.
Kada dva paralelna cjevovoda koji se nazivaju Sjeverni tok 2 budu gotovi, njihov kapacitet će biti 55 milijardi kubičnih metara gasa godišnje – jednako kao što je to slučaj kod već postojećeg Sjevernog toka 1 koji ide sličnom rutom.
Službeno se Washington protivi izgradnji zbog navodno prevelike zavisnosti Evrope od ruskih energenata.
U tome SAD imaju podršku Poljske i baltičkih zemalja. Kritičari kažu da Sjedinjene Američke Države žele onemogućiti dovršenje gasovoda kako bi prodavale više svog ukapljenog gasa Evropi. DW

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti