Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostFIA testira prvo ekološki prihvatljivo biogorivo za Formulu 1

FIA testira prvo ekološki prihvatljivo biogorivo za Formulu 1

PARIZ, Svjetska automobilistička federacija FIA još je prije više od godine dana prihvatila dugoročnu strategiju prema kojoj bi Formula 1, kao najpoznatije automobilističko takmičenju u svijetu, trebala postati lider ekološke održivosti u sportu.

Ovaj ambiciozni plan kaže da bi kroz narednih deset godina, a najkasnije do 2030. godine, velika ekološka inicijativa obuhvatila kako bolide Formule 1 i aktivnosti na samoj trkaćoj stazi, tako i sve ostale operacije timova poput transporta i razvoja tehnologije.

U konačnici cijela operacija F1 postala bi potpuno ugljično neutralna već sljedeće sezone, a do 2030. godine funkcionisali bi s nultim neto emisijama štetnih plinova.

Jedan od koraka u tom smjeru načinjen je ove sedmice, netom nakon završetka ovogodišnje sezone.

FIA je timovima koji proizvode motore za bolide Formule 1, Ferrariju, Hondi, Mercedesu i Renaultu, na testiranje dostavila prve bačve ekološki prihvatljivog biogoriva za bolide.

Ovakvo gorivo, ili neka njegova kasnija inačica, trebalo bi se uvesti u utrkivanje i tako značajno smanjiti ugljični otisak cijelog sporta.

Ovo gorivo razvijeno je na zahtjev FIA-e i u skladu je s njihovim strogim propisima, te je 100 odsto održivo.

Proizvođači motora trebali bi ga evaluirati i početi se prilagođavati na novu formulaciju goriva. Detalji oko sastava biogoriva nisu objavljeni, no FIA tvrdi kako je ono izrađeno isključivo rafiniranjem biološkog otpada.

Nakon ovog testa očekuje se da i drugi proizvođači predlože svoja biogoriva, a Formula 1 bi već do 2026. trebala biti pogonjena upravo takvim, ekološkim, spojevima.

Promjena će započeti već sljedeće sezone, kada će se od timova tražiti da u svojim gorivima, kojima napajaju turbo-hibridne V6 motore, koriste najmanje 10 odsto biogoriva. Ista će biti dozvoljena i u drugim FIA-inim trkaćim klasama (primjerice u European Truck Racing Championshipu). Bug.hr

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti