Nedjelja 1. Oktobar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte pale prema 67 dolara

Cijene nafte pale prema 67 dolara

LONDON – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 67 dolara, pritisnute zabrinutošću zbog naglog širenja covida 19 u Indiji i Brazilu i razočaravajućih ekonomskih podataka iz Kine i Evrope.
Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u julu pala 72 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,33 dolara.
Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 83 centa nižoj cijeni, od 64,18 dolara.
Fokus trgovaca ponovo je preusmjeren na Indiju koja ponovo izvještava o ogromnom rastu broja novozaraženih tokom 24 sata, za 386 000.
Najveći indijski gradovi ponovno su zaključani, što umanjuje izglede potražnje za energijom.
U Brazilu je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa premašio 400 000, a zabrinjava i stanje u Japanu gdje se broj novozaraženih u četvrtak popeo na 5.918, najviše otkada je krajem marta potpuno ukinuto izvanredno stanje.
Cijene su pritisnuli i razočaravajući podaci o aktivnostima u kineskoj industriji i pad privrede Evropske unije i evrozone u prvom tromjesečju.
Eurostat izvještava da je BDP eurozone u prva tri ovogodišnja mjeseca pao za 0,6 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca jer su spora vakcinacija građana i mjere zatvaranja zakočili oporavak.
Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici saopštila da je cijena barela referentne korpe nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 65,71 dolara, što znači da je porasla 1,18 dolara u odnosu na prethodni radni dan. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti