Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas“Ne možemo zaustaviti Sjeverni tok 2”

“Ne možemo zaustaviti Sjeverni tok 2”

VARŠAVA  – Vlada Poljske formalno je priznala da je pitanje projekta “Sjeverni tok 2” završeno i da više nema načina da se to zaustavi.

Moramo priznati sa tugom da je to već završeno i odlučeno i da je projekat praktično gotov“, rekao je portparol Vlade Pjotr Miler za poljski državni radio.

Optužujući NJemačku za “još jedno kršenje principa energetske solidarnosti sa Evropom”, Miler je naglasio da je pokušaj blokade gasovoda bez evropske solidarnosti veoma težak.

Prošle sedmice američki i njemački zvaničnici pristali su da formalno okončaju spor oko gradnje gasovoda “Sjeverni tok 2”.

SAD su obećale da će suspendovati sankcije protiv tog projekta, a NJemačka da će investirati u ukrajinski energetski sektor i da će upotrijebiti sva raspoloživa sredsta da produži sporazum o tranzitu gasa između Kijeva i Moskva za 10 godina.

Aktuelni sporazum ističe 2024. godine.

Od Berlina se, takođe, traži da se založi za sankcije protiv Rusije ako Moskva upotrijebi energiju kao oružje protiv Evrope.

Komentarišući ovaj dogovor Miler je rekao da su SAD načinile stratešku grešku ukazujući povjerenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, dodajući da je ubijeđen da će u narednih nekoliko mjeseci javnost, uključujući američku, oštro osuditi ovu odluku.

On kaže da je Poljska u više navrata pokušala da blokira okončanje gradnje “Sjevernog toka 2” i da je investirala u pronalaženje novih izvora energije, posebno gasa, uključujući gradnju terminala za tečni prirodni gas i projekat “Baltički gasovod”.

Gradnja Baltičkog cjevovoda je zamrznuta prošlog mjeseca nakon što su danski ekolozi rekli da ovaj projekat prijeti staništu zaštićenih vrsta miševa i slijepih miševa.

Varšava je apelovala na Berlin i Vašington da adekvatno reaguju na “očiglednu bezbjednosnu krizu” na istoku Evrope od koje, kako se tvrdi, samo Rusija ima koristi.

Šef austrijske naftne kompanije OMV Rajner Zele saopštio je da će gradnja “Sjevernog toka 2” biti gotova do kraja avgusta, a da će gas poteći do kraja godine.

OMV je uključen u ovaj projekat zajedno sa ruskim “Gaspromom”, njemačkim “Uniperom” i “Vinteršelom”, francuskim “Enđijem” i britansko-holandskim koncernom “Rojal dač šel”.

Ovaj gasovod vrijedan je 10,5 milijardi dolara, a dug je 1.230 kilometara. Polazi iz Rusije, a zavrašava u NJemačkoj prolazeći ispod Baltičkog mora.

“Sjeverni tok 2” povećava kapacitete postojeće mreže sa 55 milijardi kubnih metara godišnje na 110 milijardi kubnih metara godišnje, podsjeća “Sputnjik”.   Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti