Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaPočinje rasprava o Zakonu o obnovljivim izvorima energije

Počinje rasprava o Zakonu o obnovljivim izvorima energije

BANJALUKA – Povodom prve javne rasprave na Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije Republike Srpske, koja će se održati sutra u Trebinju, Centar za životnu sredinu poziva javnost da se uključi u ovaj proces, jer je riječ o zakonu od izuzetnog javnog značaja.

Javne rasprave biće održane i u Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Banjaluci, a detalji o vremenu i lokaciji su dostupni na ovom LINKU.

“Pored učešća na javnim raspravama, građani imaju priliku da učestvuju u kreiranju ovog Zakona dostavljanjem komentara i prijedloga Ministarstvu industrije i energetike do 11. novembra do kada je na javnom uvidu i na taj način utiču na na energetsku, ekonomsku i ekološku budućnost zemlje”, poručuju iz Centra.

Dodaju da je trenutni Zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE) i efikasne kogeneracije favorizovao komercijalne proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora, a ne građane i zajednice kao proizvođače i potrošače koji plaćaju naknadu za OIE.

“To znači da građani do sada nisu bili u prilici da ostvare bilo kakva prava i podsticaje za proizvodnju energije za sopstvene potrebe, a ovaj novi nacrt uvodi te mogućnosti, iako je u velikoj mjeri još uvijek naklonjen komercijalnim proizvođačima. Upravo su javne rasprave pravo mjesto gdje građani mogu svojim učešćem i prijedlozima promijeniti pravac podsticanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora”, istakli su u Centru za životnu sredinu.

Uvođenjem kategorija kupac-proizvođač i zajednica obnovljive energije otvaraju se mogućnosti za građane i lokalne zajednice da proizvode energiju iz obnovljivih izvora za sopstvene potrebe i da na taj način ostvare korist za sebe i društvo u cjelini.

“Međutim, prava koja ovaj novi nacrt Zakona daje komercijalnim proizvođačima su i dalje daleko veća od onih koje daje svojim građanima. Upravo iz tog razloga, važno je da se građani uključe i daju komentare kako bi obezbijedili veća prava i mogućnosti za novac koji izdvajaju. Vrijeme je da naknadu koju plaćamo počnemo i da koristimo za sopstvenu proizvodnju i potrošnju obnovljive energije”, naglasio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Iz Centra za životnu sredinu apeluju na građane da reaguju i utiču na promjene nacrta Zakona o OIE zahtijevajući:

Ukidanje garantovane otkupne cijene za sva postrojenja OIE koji proizvode električnu energiju;
Ukidanje svih podsticaja za mala i velika hidroenergetska postrojenja koja nisu u vlasništvu Zajednice obnovljivih izvora;
Mjere podsticaja za investiciona ulaganja u građansku energiju (kupac-proizvođač i zajednica obnovljive energije) i preusmjeravanje dijela prikupljenih naknada za OIE u subvencionisanje investicija u OIE za vlastite potrebe (proizvodnju i potrošnju);
Informisanje, besplatne savjetodavne usluge i obuke za podsticanje kupaca-proizvođača i zajednica obnovljive energije (zadruge, stambene zajednice i sl) za OIE projekte u kojima sve koristi ostvaruje primarno zajednica odnosno društvo u cjelini;
Ulaganja u sisteme mjerenja neto potrošnje, pametne mreže i razvoj kapaciteta za skladištenje energije;
i sve drugo što smatrate održivim, pravednim i opravdanim.
Više informacija o prijedlozima za izmjene nacrta Zakona o OIE možete pronaći na www.ekobih.net

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti