Ponedjeljak 25. Septembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNjemačka planira da gradi nove gasne elektrane

Njemačka planira da gradi nove gasne elektrane

BERLIN – Njemačka mora da ulaže u proširenje obnovljivih izvora energije, a takođe će morati da izgradi nove gasne elektrane kako bi garantovala energetsku bezbjednost jer planira da postepeno ukida nuklearne i elektrane na ugalj, izjavio je ministar finansija Olaf Šolc.

Ako nešto napuštate, morate da uđete u nešto drugo“, rekao je Šolc na konferenciji koju je organizovao Industrijski sindikat rudarstva, hemije, energetike /IG BCE/.

Prema njegovim riječima, Njemačkoj je bio potreban gas kao izvor energije tokom tranzicije ka ekonomiji bez uglja.

Šolc, koji je na poziciji da naslijedi njemačkog kancelara Angelu Merkel nakon izborne pobjede njegovih socijaldemokrata prošlog mjeseca, istakao je da će sljedeća njemačka koaliciona vlada morati da smanji birokratiju kako bi ubrzala širenje vjetroelektrana, solarne energije i elektromreže.

To neće biti tako prijatno kao držanje ovakvog govora“, naglasio je Šolc u vezi sa lokalnim protestima širom zemlje protiv novih vjetroelektrana na obali i vodova visokog napona potrebnih za prenos obnovljive energije od vjetrovitog sjeveroistoka do industrijskih središta na jugozapadu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti