Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPopović: Cilj je blokirati izgradnju hidroelektrana na Drini

Popović: Cilj je blokirati izgradnju hidroelektrana na Drini

BANJALUKA – Pravni ekspert Vitomir Popović smatra da zahtjev Komisije za koncesije BiH upućen Ustavnom sudu BiH za produžetak roka za rješavanje spora oko nadležnosti za davanja koncesija za gradnju tri hidroelektrane na Drini ima za cilj da blokira taj projekat Srbije i Republike Srpske, te ističe da se iza svega krije “politička ujdurma koja nema veze sa sudovanjem”.

On je naveo da Komisija za koncesije BiH u ovom slučaju ne može ništa da uradi, jer ona može odlučivati u dijelovima gdje postoji njena nadležnost, dok se u ovom slučaju radi o dijelovima voda Drine na teritoriji Republike Srpske koja nije granična linija.

“Ta komisija vraća predmet Ustavnom sudu BiH, koji će pokušati da izmisli nešto novo i sve je to u suštini gubljenje vremena. Te hidroelektrane koje namjeravaju graditi Srbija i Republika Srpska su dobre ne samo za Srbe sa obe strane Drine, nego za sve na ovim prostorima, pa i za Evropu”, kaže Popović, koji je i profesor banjalučkog Pravnog fakulteta.

Komisija za koncesije uputila Ustavnom sudu BiH prijedlog za produžetak roka u rješavanju spora utvrđivanja nadležnost za davanje koncesija.

Ustavni sud BiH ranije je Komisiji za koncesije dao rok od tri mjeseca da rješi taj spor.

Tu odluku Ustavni sud BiH donio je postpuajužći po zahtjevu 24 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske oko utvrđivanja nadležnost za davanje koncesija za izgradnju tri hidroelektrane na Drni.

Republika Srpska je izdala koncesije za izgradnju tri hidroelektrane na gornjem toku Drine – Buk bijela, Paunci i Foča.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti