Nedjelja 1. Oktobar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRekordne cijene gasa rizik po ekonomski oporavak Evrope

Rekordne cijene gasa rizik po ekonomski oporavak Evrope

VERONA – Rekordne cijene gasa prijete da ugroze ekonomski oporavak Evrope, izjavio je danas izvršni direktor ruske naftne kompanije “Rosnjeft” Igor Sečin.

“Takav nivo cijena svakako prijeti oporavku evropske privrede. Rekordne cijene postale su pokazatelj šoka koji je Evropa doživjela”, rekao je Sečin na 14. Evroazijskom ekonomskom forumu u Veroni, a prenosi ruska agencija TAS S.

On je na sesiji “Strukturne promjene u ekonomiji i budućnost energetike”, održane u okviru foruma, poručio da su ograničene mogućnosti za proizvodnju električne energije uz pomoć alternativnih izvora, dovele do rekordnih cijena gasa.

Prema njegovim riječima, dugoročni ugovori pružaju određenu stabilnost na tržištu gasa, ali ne garantuju njegovu punu stabilnost, i dodaje da je sve više spot ugovora za kratkoročne transakcije.

“Ali nade Evrope za snabdjevanje tečnim prirodnim gasom iz SAD pomoću spot trgovine se nisu ostvarile”, izjavio je Sečin.

On smatra da Rusija i Evropa treba da ojačaju mostove prijateljstva i međusobnog razumjevanja uprkos politizaciji energetskih pitanja.

“Uprkos činjenici što smo sada svjedoci politizacije energetskih pitanja, Rusija ostaje najvažniji i najpouzdaniji dobavljač gasa za Evropu, a mi moramo ne samo da održavamo, već i da ojačamo mostove prijateljstva i međusobnog razumjevanja”, izjavio je Sečin.

Naveo je da su različiti faktori izazvali gasnu krizu u Evropi, i da Rusija samo pomaže da se to i riješi.

“Gasna kriza nije nastala iz bilo kog razloga, već zbog niza faktora koji su imali istovremeni uticaj. Rusija, sa svoje strane, pomaže što je više moguće u riješavanju krize, obezbjeđujući stabilnost u snabjdevanju gasom Evrope. U isto vrijeme, naša zemlja uvijek u potpunosti poštuje sve svoje ugovorne obaveze”, rekao je direktor “Rosnjefta”.

On smatra da bi gasna kriza mogla povećati potražnju za naftom za milion barela dnevno, što bi dodatno podiglo cijene tog energenta.

Sečin je rekao i da klimatska agenda vrši pritisak na cijene nafte i gasa, a ne na politiku organizacije OPEK+. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti