Subota 27. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraElektroprivreda HZHB traži konsultanta za gradnju VE Poklečani

Elektroprivreda HZHB traži konsultanta za gradnju VE Poklečani

MOSTAR – Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) raspisala je tender za idejni i glavni projekat za vjetroelektranu Poklečani.

Vjetropark Poklečani trebalo bi da bude drugi vjetropark u vlasništvu EPHZHB koja je već izgradila Mesihovinu, prvu vjetroelektranu u BiH, snage 51 MW. Ova elektroprivreda je, inače, jedna od tri u BiH.

Rok za dostavljanje ponuda je 16. novembar, navodi se u javnom pozivu, i dodaje da je procijenjena vrijednost nabavke ovih usluga oko 350.000 evra.

Zanimljivo je da je rok trajanja ugovora 36 mjeseci ili tri godine što je prilično dug period.

U intervjuu za Balkan Green Enery News Miroslav Nikolić, rukovodilac razvoja za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost u EPHZHB, izjavio je da su dva najspremnija projekta za realizaciju crpna hidroelektrana (CHE) Vrilo, sa planiranom snagom od 66 MW, i vjetroelektrana Poklečani.

Za vjetropark Poklečani, kako je rekao, razmatra se postavljanje 36 vjetroturbina snage od 2,3 do 4,2 MW. Plan je da vjetroelektrana Poklečani bude na mreži 2025.

Inače, u aprilu prošle godine EPHZHB je izabrala firmu Megajoule Adria iz Zagreba da pripremi studiju za ovu elektranu na energiju vetra.

Balkan Green Energy News

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti