Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEPS ne gradi novi blok u TE Kostolac B

EPS ne gradi novi blok u TE Kostolac B

BEOGRAD – Elektroprivreda Srbije (EPS) ne namjerava da gradi još jedan blok u Termoelektrani (TE) Kostolac B, osim bloka snage 350 megavata (MW) koji je sa kineskim partnerima počela da gradi krajem 2017. godine.

Pojedini mediji prenijeli su informaciju da EPS namjerava da gradi novi blok u Termoelektrani Kostolac B i to na osnovu oglasa za javnu nabavku pod nazivom „TEKO B3: projektna dokumentacija i tehnička kontrola“ koji je objavila ova kompanija. Skraćenica TEKO B3 odnosi se na Termoelektranu Kostolac blok 3, s obzirom da ova termoelektrana ima već dva bloka.

Samo ovaj detalj bio je dovoljan da se shvati da nije riječ o novom bloku, već o onom koji za EPS gradi kineska kompanija CMEC (China Machinery an Engineering Corporation), a kredite je obezbjedila kineska Eksim banka. Vrijednost projekata je 613 miliona dolara.

Zabunu je izazvalo ono što je EPS kao uslugu tražio na ovom tenderu, a to je između ostalog bio i Projekat za građevinsku dozvolu za pojedinu FC TEKO B3 (prim. aut. funkcionalnu cjelinu kojih u projektu ima 14), Idejno rješenje za izgradnju TE Kostolac B3, Idejni projekat za potrebe pribavljanja privremene građevinske dozvole ili odobrenja za izvođenje radova, Ažurirana Studija o procjeni uticaja Projekta izgradnje TE Kostolac B3 na životnu sredinu, kao i Rudarski projekat za potrebe Projekta TEKO B3.

Balkan Green Energy News je poslao pitanja EPS-u kako bismo razjasnili ovu situaciju, ali odgovore nismo dobili. Kako smo nezvanično saznali, gradnja bloka B3 u TE Kostolac se obavlja u više faza, pa se tako i prbavlja potrebna dokumentacija.

Inače, EPS je sredinom 2016. saopštio da će građevinska dozvola za blok B3 biti izdavana po fazama, i ukupno će ih biti 11. Početkom marta ove godine Željko Lazović, rukovodilac portfolija ključnih investicionih projekata u Sektoru za ključne investicione projekte, izjavio je da su do sada dobijene dozvole za deset sistema i dvije dodatne dozvole se nalaze u procesu izdavanja u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Kako je naveo, do sredine godine planirano je pribavljanje svih preostalih građevinskih dozvola i završetak svih projekata za izvođenje, prenio je Danas.

Kada je krenula gradnja krajem 2017. bilo je najavljeno da će blok biti završen 2020, ali jasno je da radovi kasne, što je dijelom i posljedica pandemije. To su priznali i krajem 2020. prilikom obilaska gradilišta Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, i Milorad Grčić, vd direktor EPS-a.

balkangreenenergynews.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti