Nedjelja 3. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergija„HE na Vrbasu“ gradi zgradu od 3,5 miliona maraka

„HE na Vrbasu“ gradi zgradu od 3,5 miliona maraka

MRKONJIĆ GRAD – Uprava preduzeća „Hidroelektrane na Vrbasu“ planira da gradi novu Upravno tehnološku zgradu i da za te namjene potroši 3,5 miliona maraka, a istovremeno najavljuju štednju i novo kreditno zaduženje.
„HE na Vrbasu“ u Planu poslovanja za 2021. godinu navode da će sagledati potrebe i analizirati mogućnosti budućeg kreditnog zaduženja.
Ukupno planirana investiciona ulaganja z 2021. godini iznose 4,7 miliona maraka, pri čemu je planirano da iz vlastitih sredstava izdvoje 3,2 miliona, a iz kredita 1,55 miliona KM.
„U strukturi planiranih investicija učestvuju investicije planirane za rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg objekta u iznosu od 3,65 miliona KM, investicije planirane za izgradnju novih objekata u iznosu od 66 hiljada, investicije u tehničku dokumentaciju od 321 hiljadu, a za ostalo 704 hiljada KM“, naveli su u „HE na Vrbasu“.
„U okviru ostalih investicija najveća investicija je izgradnja nove Upravno tehnološke zgrade. Ukupna planirana vrijednost je 3,5 miliona KM, a po dinamici izgradnje planirano je da se nakon pribavljanja dokumentacije za izgradnju, dio građevinskih radova u iznosu od 100.000 KM realizuje u 2021. godini, a ostatak u 2022. godini“, istakli su u „HE na Vrbasu“.
Istovremeno planiraju racionalizovati troškove poslovanja i planirati uštede, a navode da će to biti naročito u pogledu troškova nabavke za remont i održavanje postrojenja i opreme.
„Troškove za održavanje opreme, u planskom periodu, svesti na minimum pod uslovom da se ne ugrozi funkcionalnost opreme“, navedeno je u Planu.
„HE na Vrbasu“ planiraju da im prihodi ove godine budu 21,4 miliona KM, a rashodi 16,3 miliona KM.
„HE na Vrbasu“ se bave proizvodnjom električne energije u HE Bočac i MHE Bočac 2, održavanjem hidroenergetskih postrojenja i trgovinom električnom energijom. Sjedište preduzeća je u Mrkonjić Gradu. Zapošljavaju 157 radnika. CAPITAL

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti