Nedjelja 24. Septembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPrevoznici u problemu: Nema smanjenja nameta na gorivo

Prevoznici u problemu: Nema smanjenja nameta na gorivo

BANJALUKA, SARAJEVO – Vlast u BiH godinama ignoriše vapaje prevoznika koji traže da im se smanje nameti na gorivo, a koji im otežavaju ionako teško poslovanje, pokazuje dokumentacija koja je u posjedu “Nezavisnih”.

Još 17. septembra 2015. godine iz Spoljnotrgovinske komore BiH su se obratili Savjetu ministara BiH, Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH, te entitetskim vladama dopisom u kojem su naveli da je tadašnja inicijativa za povećanje akcize na naftu i naftne derivate neprihvatljiva.

“Uvjeravamo vas da veliki broj privrednih subjekata, čije poslovanje zavisi od ovog energenta, sa povećanjem akcize ne bi opstalo na tržištu ili bi bili prinuđeni preduzimati nepopularne mjere u cilju zaštite svog poslovanja”, naveli su iz STK.

Potom, 13. oktobra 2016. godine STK BiH se obratio klubovima poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Upozorili su tada da akcizna politika na gorivo direktno pogađa najosjetljivije grupe korisnika javnog prevoza, kao što su penzioneri i nezaposleni, te đaci i studenti, ali su istakli i da je doveden u pitanje opstanak prevozničkih preduzeća.

Tačno 18. juna 2020. Udruženje prevoznika u međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu je, između ostalog, zatražilo da se zbog teške situacije izazvane virusom korona omogući privremeno oslobađanje putarine kao vrste indirektnog poreza na gorivo, a koje se koristi za javni drumski prevoz putnika. STK je o ovom zahtjevu 30. juna obavijestio UIO BiH.

Požalili su se prevoznici na probleme s kojima se susreću i ove godine, i to dva puta. Prvi put, u njihovo ime, STK BiH je početkom maja poslao dopis Savjetu ministara, entitetskim vladama te Vladi Brčko distrikta.

“S obzirom na to da je transportni sektor direktno pogođen visokim cijenama goriva, u čemu značajno učestvuje i akciza na gorivo, a još nije osiguran sistem povrata dijela akcize prevoznicima u drumskom transportu, traži se od Savjeta ministara BiH da utvrdi prijedlog i pokrene postupak za donošenje propisa kojima se osigurava sistem povrata dijela akcize prevoznicima u drumskom prevozu”, navodi se u tom dopisu, a prevoznici kažu da su i taj dopis nadležni ignorisali.

Odbor Udruženja prevoznika u međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu putnika je na svojoj sjednici, održanoj 20. oktobra, jednoglasno usvojio zaključak kojim traži od Savjeta ministara BiH i UO UIO BiH da se javni gradski i prigradski prevoz putnika trajno oslobodi plaćanja putarine za izgradnju auto-puteva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

Zatraženo je tada, podsjetimo, i da se donese privremena mjera na period od šest mjeseci da se za kompletan javni drumski prevoz putnika suspenduje naplata akcize na naftne derivate, putarine za puteve i putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

Dejan Mijić, predsjednik Odbora Udruženja prevoznika u međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu putnika, kaže za “Nezavisne novine” da bh. vlast godinama ignoriše sve ove brojne dopise prevoznika.

“Taj odnos države prema prevoznicima je neshvatljiv. Kad treba pomoći, oni odgovornost prebacuju na druge nivoe, na entitetske vlade”, kaže Mijić i dodaje da im je Vlada Srpske i do sada pomagala te je promptno reagovala i nakon njihovog posljednjeg apela poslatog iz Sarajeva, a nada se da će to učiniti i Vlada FBiH.

Iz Kabineta predsjedavajućeg UO UIO BiH potvrdili su nam da su zaprimili nedavnu inicijativu prevoznika te da bi stručne službe trebalo da daju svoje mišljenje, odnosno finansijske procjene, nakon čega će se UO UIO BiH izjasniti o inicijativi.

I Udruženje međunarodnih drumskih prevoznika tereta Spoljnotrgovinske komore BiH pisalo je nadležnima još u 2018. godini… Pisali su, a kao da nisu.

“Napravili smo tada pisanu inicijativu i 24. jula 2018. godine poslali je na više adresa, kako na nivou BiH, tako i na entitetskim nivoima. Bila je to inicijativa sa razrađenim planom za povrat dijela akciza prevoznicima”, ističe u izjavi za “Nezavisne novine” Jovo Cvijić, predsjednik Odbora Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta Spoljnotrgovinske komore BiH.

Međutim, prema njegovim riječima, od tada do danas se ništa nije promijenilo.

“Neki su nam odgovorili, a neki nisu. Rečeno nam je da nema sredstava za takvo nešto. Klasičan izgovor. Evo, godine su prošle, a ništa nam nije olakšano. Državi odgovara što je nafta skuplja, a nama je voda davno prešla grlo, mi smo već ispod vode”, rekao je Cvijić.   

Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti