Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNa snazi uredba kojom je ograničena marža na naftu i naftne derivate

Na snazi uredba kojom je ograničena marža na naftu i naftne derivate

BANJALUKA – U Republici Srpskoj je još na snazi uredba kojom je ograničena marža na naftu i naftne derivate i to na šest feninga u veleprodaji i na 25 feninga u maloprodaji, izjavila je ministar trgovine i turizma Suzana Gašić.

Gašićeva je podsjetila da je ta uredba donesena 1. aprila, da njeno poštivanje kontroliše republička inspekcija, te da nije bilo prijavljenih ozbiljnijih kršenja.

Osvrnuvši se na skok cijena goriva, Gašićeva je pojasnila da konačna cijena koju građani plaćaju samo jednim segmentom zavisi od marže koju je Vlada odredila.

“Sav drugi dio cijene se formira prije ulaska i prije maloprodaje, odnosno veleprodaje ali je prije svega uslovljen nabavkom na svjetskim tržištvima”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Gašićeva je istakla da se uredbe, kao i ova današnja kojom je ograničena marža u prometu robe, donose u skladu sa praćenjem stanja na tržištu, napomenuvši da to Ministarstvo kontitnuirano radi.

“Kretanje na tržištu usloviće dalje akcije Vlade, pratićemo stanje, tako ćemo ocijeniti hoćemo li u narednom periodu, brže ili sporije, mijenjati i ovu uredbu koja je danas donesena”, rekla je Gašićeva.

Ona je navela da uredba nije unaprijed ograničena, a da na snagu stupa nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Kada je riječ o maržama, koje su današnjom uredbom ograničene, ona je navela da kalkulaciju radi trgovac u zavisnosti od ulazne nabavne cijene.

“Svaki trgovac u zavisnosti od nabavne cijene samog proizvoda formuliše i kalkuliše konačnu cijenu, ali je sigurno da će smanjenje marže morati dovesti do izvjesnog smanjenja konačne cijene proizvoda u trgovinama”, zaključila je Gašićeva. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti