Nedjelja 21. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPredstavljena digitalna mapa mineralnih resursa i sirovina

Predstavljena digitalna mapa mineralnih resursa i sirovina

PRIJEDOR – Rudarski fakultet u Prijedoru predstavio je danas digitalnu mapu mineralnih resursa i sirovina prijedorskog područja – prvi projekat koji je rezultat memoranduma o saradnji koji je ova visokoškolska ustanova potpisala sa Gradskom upravom.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević naveo je da je Prijedor prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je sačinila ovakvu bazu podataka.

“Fakultet se obavezao da sačini ovu mapu, a grad da subvencioniše smještaj studenata ovog fakulteta. Ovo je referenca za visokoškolsku ustanovu. Mi ćemo mapu postaviti na sajt grada, sve lokalne zajednice trebalo bi da se u ovome ugledaju na Prijedor, a rado ćemo im preporučiti naš fakultet da za njih izvrši ovakvu uslugu”, rekao je Kovačević Srni.

On je naglasio da je ova mapa proizvod koji može biti od velike koristi potencijalnim investitorima jer su njihova prva tri pitanja: postoje li ljudski resursi, ima li eksploatabilnih sirovina i kakva ja saobraćajna komunikacija do ključnih lokacija.

Stefan Usorac iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske izrazio je zadovoljstvo što je grad Prijedor prvi započeo ovaj posao.

“Nadam se da će u svim regijama biti urađeno isto ovo kako bismo razvijali i ovu oblast i BDP cijele Republike”, rekao je Usorac novinarima u Prijedoru.

Dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru Vladimir Malbašić rekao je da elektronska baza pokazuje čime Prijedor raspolaže kad su u pitanju mineralni resursi i sirovine, da je ona na neki način reklama ove lokalne zajednice i mogućnost bolje vidljivosti bez koje bi prostor za dalji razvoj i napredak bio sužen.

“Ideja formiranja interaktivnih baza podataka je budućnost i nije gotov proizvod nego živa materija koja se stalno treba dopunjavati. Ovo je početna forma i početni nivo koje dalje treba razvijati i komercijalizovati”, naveo je Malbašić.

On je dodao da su vodni resursi zastupljeni samo jednim dijelom i da će oni biti obrađivani u narednoj fazi u saradnji sa nadležnim ustanovama i preduzećima, te da ova baza sadrži podatke o izvjesnim resursima, ali i pojave odnosno interesantne lokacije koje treba geološki dodatno istražiti.

“Pored postojećih ležišta koja se koriste ovdje su i potencijalna koja daju još veću težinu ovoj bazi”, rekao je Malbašić.

Asistent na Rudarskom fakultetu Duško Torbica rekao je da ova platforma u najširem smislu daje osnovni uvid u postojeće i potencijalne resurse, a da za registrovane korisnike nudi tri nivoa podataka.

Prvi nivo sadrži prava, dozvole, koncesije, imovinsko-pravne odnose, licence, upotrebnu dozvolu, drugi količine i kvalitet mineralnih rezervi, mogućnost primjene sirovine i važeće geološke elaborate, a treći komunikacijske prilike, projektovani kapacitet sistema eksploatacije, proces pripreme i finalne proizvode, a sve uz grafičke priloge, karte, fotografije i videa. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti