Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaInvesticije u elektrane na Drini šansa za region

Investicije u elektrane na Drini šansa za region

TREBINJE – Elektroprivrede Republike Srbije i Republike Srpske uspješno će završiti izgradnju hidroelektrana na gornjem toku Drine i imaju mogućnosti da zajednički rade na novim projektima i investicijama, poručili su danas nakon sastanka direkotri ovih kompanija Milorad Grčić i Luka Petrović.

Oni su na sastanku u sjedištu Elektroprivrede Srbije (EPS) a u Beogradu razgovarali o napretku projekta hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“, potencijalnim zajedničkim projektima, razmjeni električne energije, te mogućnostima usklađivanja planova remonta elektrana i jačanju saradnje.

Jedan od vidova saradnje sa ERS je projekat koji smo zajedno pokrenuli na izgradnji HES „Gornja Drina“ sa hidroelektranama „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ vrijedan  520 miliona evra, koji će proizvoditi oko 700 miliona kilovat-časova godišnje. Кoliko je ovakav projekat važan vidi se posebno u vrijeme  evropske i svijetske energetske krize. Srbija širi energetske granice i svi ljudi koji žive sa lijeve strane Drine dobijaju sigurnost”, istakao je Grčić, a saopšteno je iz ERS-a.

On je rekao da očekuje da gradnja elektrana na Drini naići na razumijevanje u Sarajevu i da će se nakon toga ubrzati realizacije projekta.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti