Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaPrivatna elektrana gradonačelnika Trebinja ostala bez podsticaja

Privatna elektrana gradonačelnika Trebinja ostala bez podsticaja

TREBINJE – Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i njegova supruga Sonja uložili su ozbiljan novac u proizvodnju struje iz malih solarnih elektrana. Međutim, već na početku ovog biznisa suočavaju se sa problemima jer ne mogu dobiti podsticaje kroz garantovani otkup, što će svakako uticati na isplativost njihove investicije.

Naime, Sonja Ćurić je direktorica i osnivač preduzeća “XT Company” koja u Bileći u mjestu Zaušje ima dvije solarne elektrane. Instalisana snaga prve je 147 kilovata, a druge 117,6 kW.

Oni su, kako je CAPITAL već ranije pisao, na dvije elektrane odlučili kako bi izbjegli zakonsku obavezu da traže i plate koncesiju, odnosno na svaki kilovat proizvedene struje državi bi morali dati 0,0055 KM.

S druge strane, Ćurići su za obje elektrane tražili državne podsticaje i garantovani otkup na period od 15 godina. Međutim, Regulatorna komisija za energetiku (RERS) im je odobrila podsticaj samo za prvu elektranu, dok će struju iz druge morati prodavati na slobodnom tržištu.

U RERS-u kažu kako je njihov Zahtjev odbijen kao neosnovan jer su količine električne energije planirane za podsticaj u ovoj godini u potpunosti rezervisane.

Nedvosmisleno je utvrđeno da su količine električne energije planirane za podsticanje korišćenjem neakumulisane energije sunca, kao obnovljivog izvora energije u cjelosti rezervisane, čime nije ispunjen uslov za odobrenje prava na podsticaj propisan Zakonom i Pravilnikom o podsticanju. S obzirom na naprijed navedeno nije se mogao prihvatiti zahtjev podnosioca”, kazali su u Komisiji.

Inače, garantovana otkupna cijena sa podsticajem iznosi ukupno 18 feniga po kilovat času proizvedene struje.

Godišnja proizvodnja elektrane kojoj je odbijen podsticaj je bila 160.000 kilovat časova, što znači da su Ćurići ostali bez sigurnih 28.800 maraka na godišnjem nivou.

Gradonačelnik Trebinja inače nije oduševljen što se javnost interesuje za njegov biznis sa proizvodnjom struje.

Prije nekoliko dana je poručio kako je suprugu možda mogao da zaposli i u državni sektor ali da su se odlučili da se bore u privatnom sektoru i na otvorenom tržištu.

O privatnom biznisu ovih supružnika portal CAPITAL je pisao u februaru ove godine u tekstu “Političari u Hercegovini grade stotine solarnih elektrana bez koncesije”.

Tada smo otkrili kako se na području Bileće, Nevesinja i Berkovića gradi na stotine solarnih elektrana koje će vlasnicima donijeti desetine miliona maraka prihoda, dok ove slabo razvijene lokalne zajednice i budžet Republike Srpske neće dobiti nijednu od mogućih miliona maraka po osnovu koncesione naknade.

Višemjesečno istraživanje portala CAPITAL pokazalo je da investitori, od kojih su neki poznati političari, lokalni funkcioneri i načelnici, ulažu milione maraka u ove projekte i koriste zakonske slabosti da izbjegnu ulazak u sistem koncesija, a zauzvrat će dobiti milione maraka subvencija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora koje plaćaju direktno građani uz račun za električnu energiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti