Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiUzbekistan kupuje solarnu energiju od domaćinstava

Uzbekistan kupuje solarnu energiju od domaćinstava

TAŠKENT – Ministarstvo energetike Uzbekistana saopštilo je da je vlada te zemlje potpisala prvi ugovor o kupovini struje od domaćinstava opremljenih solarnim panelima.

Bivša sovjetska republika uvozi struju i ulaže velika sredstva u obnovljive izvore energije kako bi povećala domaću proizvodnju, a takođe je u pregovorima sa Rusijom oko izgradnje nuklearne elektrane.

Domaćinstvu u glavnom gradu Taškentu koje je potpisalo prvi ugovor o prodaji energije državi biće plaćeno 0,024 evra po kilovat-času, što je približno cijeni za potrošenu struju. Ipak, cijena po kojoj će državi plaćati električnu energiju zavisi od lokacije domaćinstva, prenosi portal Biznis.rs.

Preduzetnik Rustam Jodgorov koji je sklopio ugovor sa državom ove nedjelje, rekao je da je njegov prvobitni plan bio da obezbjedi rezervno napajanje za potrebe šestočlane porodice u slučaju nestanka struje, što su bile česte pojave dok je renovirao kuću 2019. godine.

On je prošle godine instalirao 40 solarnih panela kapaciteta šest kilovat-časova, kao i solarni kolektor koji zagreva vodu, što mu je omogućilo da smanji potrošnju gasa za 30 odsto, piše Rojters.

Međutim, dobavljač opreme mu je savjetovao da se poveže na mrežu, umjesto da koristi panele za sopstvenu upotrebu, kako bi prodao višak stvorene energije i nadoknadi troškove za njihovo instaliranje.    Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti