Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Gasprom" počeo da puni evropske rezervoare gasa

“Gasprom” počeo da puni evropske rezervoare gasa

MOSKVA – Ruski “Gasprom” saopštio je danas da je počeo da puni rezervoare za gas namijenjen za prodaju na evropskom tržištu, što bi moglo da otkloni brigu o nestašici u Evropi kako se zima približava.

Kompanija je saopštila da je odobrila plan za punjenje gasa u pet podzemnih objekata ovog mjeseca, navodi se u saopštenju za javnost i dodaje da su radovi već počeli.

“Gasprom” se našao pod oštrim kritikama iz Evrope, a mnogi zvaničnici izjavili su da se kompanija nije pripremila na odgovarajući način za evropske zahtjeve.

Neki su tvrdili da je Rusija smanjila isporuke kao dio pokušaja da izvrši pritisak na Njemačku da konačno odobri korištenje gasovoda “Sjeverni tok dva”, koji bi zaobilazio više linija u Istočnoj Evropi.

Projekat je naljutio mnoge saveznike Njemačke i izazvao bojazan da će Rusija smanjiti snabdijevanje nekim zemljama na istoku.

Moskva je odbacila optužbe i, umjesto toga, optužila Evropu da nije na odgovarajući način obnovila zalihe gasa nakon prošlogodišnje oštre zime, navodi DPA. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti